новини детски

Начало | новини детски | Литературен конкурс и конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои организира Национален фестивал на детската книга – Сливен 2022

Литературен конкурс и конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои организира Национален фестивал на детската книга – Сливен 2022

Аз детето | 2022-02-17

Литературен конкурс и конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои организира Национален фестивал на детската книга – Сливен 2022

От 11 до 13 май 2022 г., в гр. Сливен, по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др., ще се проведе XXIV Национален фестивал на детската книга – единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене в дигиталната епоха.

Наред с многобройните прояви, които се организират в рамките на фестивала, с цел провокиране въображението и творчеството на децата и тийнейджърите от цялата страна и от българските общности в чужбина и тази година ще се проведат и два конкурса: Национален литературен конкурс и Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

Национален литературен конкурс на тема „Истории от магазинчето за щастие“

 • В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 18 години, разделени в три възрастови групи: 7–10 години, 11–14 години, 15–18 години.
 • Всеки участник има право да представи до 2 литературни творби (разказ, приказка, стихотворение) специално създадени за конкурса. Творбите да са с обем до 5 стандартни компютърни страници (60-66 символа на ред, 28-30 реда на страница) и да бъдат изпратени в електронен вид.
 • Компетентно жури ще оцени творбите. Отличените литературни произведения ще бъдат издадени в сборник.
 • Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на XXIV Национален фестивал на детската книга. Ако поради пандемията фестивалът не може да се проведе от 11 до 13 май 2022 г., отличените участници ще бъдат уведомени своевременно за новите дати на провеждане на фестивала и на церемонията по награждаването.
 • Творбите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), училище, адрес, телефон и имейл за контакти, се изпращат на имейл: reglibsliven@iradeum.com
 • Краен срок за изпращане на творбите: 18.03.2022 г.

XI Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои

 • В рамките на XXIV Национален фестивал на детската книга – Сливен, 11-13 май 2022 г., ще се проведе и Единадесети Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.
 • В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 16 години, разделени в три възрастови групи: 7–10 години, 11–14 години, 15–16 години.
 • Всеки участник има право да представи до 2 броя кукли. Куклите да са с височина по-голяма от 35 см.
 • Компетентно жури ще оцени творбите. Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на фестивала.
 • Куклите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), училище, адрес, телефон и имейл за контакти, се изпращат на адрес:
 • 8800 гр. Сливен ул. „Никола Карев“ № 1 Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ За Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои
 • Краен срок за изпращане на куклите: 05.04.2022 г.

Куклите на участниците в конкурса не се връщат. С тях ще бъде уредена изложба, която може да бъде посетена в дните на фестивала. Куклите на отличените участници ще бъдат включени в експозицията на единствения в България Музей на театралната кукла на любими литературни герои уреден в РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен. В него и деца, и възрастни, в една фантастична и приказна атмосфера, могат да се наслаждават както на много и интересни кукли, така и на смайващото и многообразно майсторство на техните създатели.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град