Космос

Начало | Космос | Знаете ли кои звезди се наричат Матарики, а Квачката с пиленцата?

Знаете ли кои звезди се наричат Матарики, а Квачката с пиленцата?

Аз детето | 2021-05-02

Знаете ли кои звезди се наричат Матарики, а Квачката с пиленцата?

Прекарвате ли много време в гледане на нощното небе? Ако е така, вероятно сте се научили да идентифицирате един или два небесни обекта. Можете ли да намерите Голямата мечка? Какво ще кажете за Полярната звезда или планетите? Научихте ли се да забелязвате звездите Матарики, а Квачката с пиленцата? Какво, какви са тези пиленца в небето и странни думи? Не, не сме се объркали от прекаленото много небесни обекти! Четете и ще разберете!

Телескопът може да помогне на хората да виждат далече в небесата. Но невинаги е необходимо! Клъстерът Матарики е достатъчно ярък, за да се види с просто око. Често ги наричат „тийнейджърски“ звезди. Това е така, защото те са много млади в сравнение с повечето звезди. А тук ги наричаме и Квачката с пиленцата, по народно... Звездите Матарики са сини. Това означава, че те са едни от най-горещите във Вселената. Те са по-горещи и много по-големи от Слънцето. Тъй като са толкова лесни за забелязване, хората са наблюдавали тези звезди в продължение на хиляди години.

Точно поради тази причина звездите имат много различни имена. Гръцкото им име е Плеяди. Сетихте ли се вече, че сте ги чували, а може би и наблюдавали? Хората в Япония ги наричат Субари. В Китай пък са Мао. В продължение на много години на Хаваите се наричали Makali‘i или „очите на кралските особи“. Въпреки това много хора днес познават съзвездието като звездите Матарики. Това име идва от маорската култура. Маорите са местното население на Аотеароа, което днес мнозина наричат Нова Зеландия. В продължение на много години хората от народа маори са гледали звездите Матарики. Те могли да виждат звездите през цялата година, с изключение на кратък период в края на пролетта. През това време звездите Матарики са скрити зад Слънцето.

В края на май или началото на юни Плеядите отново се появяват в небето. Това сигнализирало на племената в Нова Зеландия за началото на новата година. Много племена наричали тези звездни и „Матарики и шестте сестри“. Казват, че Matariki е whaea (майка). Другите звезди са нейните шест дъщери. Заедно те се движат по небето всяка година, за да посетят своята тупуна wahine (баба). Името на баба им е Папатуануку (Майката Земя). Ние пък ги наричаме Квачката с пиленцата по горе-долу същите причини. Най-голямата звезда от тях е квачката, а по-малките, които често изглеждат така сякаш се движат зад нея са пиленцата.

Виждали ли сте някога звездите Матарики? Какво ще кажете за други обекти на нощното небе? Може би сте зърнали падаща звезда или комета! С неограничен брой обекти в небето, винаги има какво ново да се види.

Прочетете още интересни звездни факти:
Какво са падащите звезди?
Защо не виждаме звездите през деня?
Защо на снимките от космоса не се виждат звезди?
От какво са направени звездите?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град