Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Как да спрете внезапното изключване на компютъра от разни игри

Как да спрете внезапното изключване на компютъра от разни игри

Аз детето | 2023-11-22

Как да спрете внезапното изключване на компютъра от разни игри

Има няколко неща, които са по-дразнещи (или тревожни) от случайното изключване на вашия компютър по време на игра. Ако сте изключили други решения на проблема – като надграждане на драйверите на вашия GPU или BIOS на дънната платка, или коригиране на неправилно инсталиран хардуер – най-вероятният виновник е захранващият блок на вашия компютър (PSU). Той или е твърде слаб, за да захранва вашия хардуер, или не е правилно свързан към енергоемки компоненти като вашата графична карта. За щастие има няколко начина за предотвратяване на тези внезапни сривове, свързани с PSU.

Надстройте вашето PSU

Има няколко потенциални причини видеокартата ви да претоварва захранването ви, но най-вероятната е просто вашето захранване да не е достатъчно мощно. Например докато 750-ватов PSU е технически достатъчен за повечето графични процесори, включително карти от висок клас като RTX 3080 и 3090, някои игри могат да причинят пикове на консумацията на енергия, които надвишават ограниченията на вашето захранване и да сринат компютъра ви. Много потребители потвърждават, че преминаването от 750-ватов захранващ блок към 1000-ватов PSU (или по-висок) е решил проблемите им със случайно изключване. За някои потребители просто замяната с по-качествен 750-ватов PSU е достатъчна, въпреки че увеличаването на мощността е по-вероятно да реши проблема.

Въпреки това, като всеки ъпгрейд на компютърни части, смяната на вашето захранване с 1000-ватов модел ще ви струва пари, за които трябва да говорите с родителите си или да чакате рожден ден или Коледа. Трябва също така да се уверите, че новото захранване е съвместимо с корпуса на вашия компютър и други компоненти, преди да го купите и инсталирате. В някои редки случаи може дори да не успеете да преминете към нов модел захранване, ако сте закупили предварително направен компютър за игри с персонализиран корпус, който изисква собствено захранване, като например някои „конзолни“ компютри на Alienware с външни PSU.

Също така е възможно по-голям PSU да е ненужен, така или иначе. Разбира се, надграждането на PSU е почти гарантирано за решаване на проблема (с изключение на някои непредвидени проблеми с друг компонент).

Уверете се, че компонентите на вашия компютър са правилно свързани към захранването

Другата възможна причина е, че захранващите кабели на вашия GPU не са правилно свързани към PSU. Вашият GPU изисква специални кабели за всеки наличен щепсел, в който се поставя. Изключете захранването и изключете вашия компютър, след това отворете кутията и се уверете, че всичко е свързано правилно.

Какво е понижаване на напрежението?

Можете също да опитате да намалите лимита на мощността на вашия GPU, известен също като „понижаване на напрежението“. Това е възможно само при най-новите графични карти на Nvidia и AMD, но това е безопасен и сравнително лесен процес, който намалява консумацията на енергия и топлинната мощност на вашия GPU и само минимално засяга производителността. Това е особено полезно за графични процесори, които идват предварително овърклокнати. Понижаването на напрежението се извършва чрез софтуера на производителя на вашия GPU, като afterburner на MSI или приложението Adrenaline Radeon на AMD. Точният процес ще се различава в зависимост от конкретния ви хардуер.

Намалете графичните настройки в играта

И накрая, ако горните решения не работят за вас (и не можете да си позволите по-добър процесор), опитайте да намалите качеството в играта за всичко, което играете. Най-лесният начин е да изберете по-ниска графична предварителна настройка, като отпадане от „Високо“ на „Средно“ или „Ниско“, и да видите дали това решава проблема. Ограничете честотата на кадрите или задайте ограничението на FPS по-ниско от това, което имате в момента. Не играйте с активирана „неограничена“ скорост на кадрите. Можете също така да персонализирате други индивидуални настройки в играта, ако искате да запазите възможно най-голяма точност на графиката, въпреки че това може да отнеме много опити и грешки.

Прочетете и още полезни съвети с които да помогнете на компютъра си:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град