За родители

Начало | За родители | Как да разпознаем диастазата след раждането и как да се справим?

Как да разпознаем диастазата след раждането и как да се справим?

Аз детето | 2023-10-25

Как да разпознаем диастазата след раждането и как да се справим?

Бременността и раждането са безспорно най-щастливото време за една жена, макар че и двете са свързани с редица физически и психически специфики. Да станеш майка е награда, която всяка жена заслужава да получи. След този паметен момент обаче идва и желанието на жената отново да възвърне предишната си фигура, да успее да обуе старите дънки, любимата рокля. Това не винаги е възможно веднага и понякога изисква доста време и усилия. 
 
Тук идва времето да споменем един термин, който за жалост е все още непознат за много жени - диастаза.

Какво е диастаза?

 
Диастаза представлява раздалечаване на двете половини на правия коремен мускул и може да достигне над 2,5 см на ширина. Някои жени след раждането дори не знаят, че имат диастаза, защото изчезва сама. Но  при други тя се проявява по-силно и би било по-добре да се разпознае в първите етапи, за да се лекува. 
 
Функцията на стегнатите коремни мускули е важна не само по отношение на визията. Добрият мускулен тонус подобрява стойката и служи за намаляване на напрежението в кръста и гърба. Ето защо е от голямо значение навреме да се осведомите какво трябва да направите, ако констатирате , че имате диастаза.
 

Как да я разпознаем?

 
Когато бебето се роди, разтегнатите от плода  стени на корема започват да се прибират. Колкото повече време след раждането минава, толкова повече тялото ви трябва да се доближава до предишното си състояние. Ако след шест месеца проблемът не е изчезнал и не се вземат мерки, той ще бъде забележим и може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Например:
  • Болки в дебелото черво и кръста;
  • Киселини и метеоризъм;
  • Изпускане на урина (инконтиненция) при физическо усилие;
  • Хернии на бялата линия на корема.
Говорейки за проблема с диастазата, ние трябва да помислим не само за естетическата страна, а и за здравословната. Разбираемо е, че пациентите с диастаза забелязват първо естетическите измерения на проблема и посещават кабинета на лекаря заради отпуснатия корем след раждане. Тези прегледи са важни, за да се вземат навременни мерки и да се избегнат усложненията на диастаза след раждане.
 
Можем ли сами да я установим, ако имаме съмнения за диастаза?
 
Да, можем! Легнете по гръб със свити колене, с ходила, стъпили плътно на земята. Повдигнете раменете и главата, както сте легнали. В тази позиция прокарайте пръстите си по средната линия на корема над и под пъпа. 
 
Движенията трябва да се правят много внимателно, без натискане на корема. В това положение може да усетите, че правите мускули на корема някак си се разминават. Ето това е диастаза. Ако обаче не напипвате никакви неравности в областта под пъпа, можете да си отдъхнете – може би сте се разминали с това неприятно състояние след раждането. Или диастазата ви се е прибрала сама, без да усетите. Все пак е хубаво да направите консулт със специалист, за да сте сигурни.
 

Как да се справим с диастазата?

 
След като вече сме установили със сигурност нейното наличие, веднага се захващаме с това, което би довело до разрешаване на този проблем. Налични са специални комплекси от физически упражнения за прибиране на диастаза. С тяхна помощ, ако ги изпълнявате редовно и старателно, ще приберете корема си и ще стегнете мускулите. С тези лесни упражнения ще си спестите евентуалните здравословни проблеми, но също така отново ще изглеждате зашеметяващо в любимата си рокля. 
 
Предлагаме ви няколко изпитани упражнения:
  • Можете да започнете от съвсем леки дихателни упражнения, при които дълбоко си поемате въздух, издишате го, свивайки мускулите на корема към пъпа и гръбнака. Задръжте в това положение 5-10 секунди и след това се отпуснете. Повторете 3-4 пъти. 
  • Популярното упражнение „Котка“ пък ще укрепи коремните ви мускули и ще стегне корема. Заемате изходна позиция на 4 крака с длани, опрени на пода. Вдишвайки, извийте гръбнака нагоре и наведете главата между раменете.  След това издишайте и спуснете гърба ниско долу, а главата ви трябва да отиде назад.
Повторете упражненията по няколко пъти.
 
Сами виждате, че става дума за лесни упражнения, за които не се изискват специални уреди и екипировка, а само желание и няколко свободни минути.
 
Начинът на хранене също е важен, когато стане дума за диастаза. Правилната и балансирана диета ще ви е от полза и в борбата с килограмите след раждане, отново проблем, който измъчва почти всяка родила своята рожба жена. Това са правилните стъпки, които водят към едно по-красиво и здраво тяло.
 
Източник на изображения: Pixabay.com
 


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град