Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | PS4 vs. Xbox One контролер: кой е по-добър за PC гейминг? – първа част

PS4 vs. Xbox One контролер: кой е по-добър за PC гейминг? – първа част

Аз детето | 2021-06-27

PS4 vs. Xbox One контролер: кой е по-добър за PC гейминг? – първа част

С версията PlayStation 4 и Xbox One се появиха два нови контролера: DualShock 4 и Xbox One Wireless контролер. Геймърите, особено PC геймърите, похвалиха и двата контролера. DualShock 4 направи основни подобрения на традиционния контролер на PlayStation, докато контролерът Xbox One има леко, но необходимо подобрение в дизайна на контролера Xbox 360. На пръв поглед контролерите DualShock 4 и Xbox One са сравнително сходни. И двата контролера имат тъчпад, два джойстика, два спусъка и четири бутона. Те са и Bluetooth контролери. За PC геймърите изборът между тези два контролера може да бъде трудно решение. И двата имат своите плюсове и минуси, но кой да изберете? Трябва сериозно да се сравни и помисли по въпроса, защото не са никак евтини. Е, ние ще ви помогнем! Споделяме с вас нашите впечатления и от двата, за да чуете и друго мнение и да изберете!

Тъчпадът

Една основна разлика между двата контролера е тъчпадът. На DualShock 4 D-pad е един бутон, разделен в четири отделни посоки. Освен това е по-голям от предишния D-pad на контролера на PlayStation. Дизайнът на D-pad на DualShock 4 гарантира, че без значение какъв бутон за посока натиснете, той ще регистрира правилния бутон.

На контролера Xbox One D-pad е само един бутон, на който липсват отделните посоки на DualShock 4. Тъчпадът на Xbox One е огромно подобрение спрямо контролера на Xbox 360, но не е перфектен. Преработеният D-pad издава силни щракащи звуци при всяко натискане и може да доведе до неправилно натискане на бутони, тъй като е един гигантски бутон. Ако трябва да натиснете долния бутон леко наляво, контролерът на Xbox One може да разпознае това като вход на диагонален бутон, а не като вход надолу. Тази ненадеждност създава неточни движения, които могат да попречат на контролера да бъде съвместим с игри, които използват 2D движение.

Джойстиците

Най-важните компоненти на контролера са неговите джойстици или на английски thumbstick. И двата контролера имат страхотни thumbstick, но те са поставени в различни позиции. При DualShock 4 те са разположени точно един до друг, докато на Xbox One са разположени асиметрично. Някои играчи смятат, че разположението на DualShock 4 е за предпочитане пред Xbox One, тъй като thumbstick са много по-близо един до друг.

Друга разлика между thumbstick на контролерите е техният дизайн. Контролерът Xbox One има по-ефективни thumbstick от DualShock 4 поради текстурата. Тази малка, но ефективна функция затруднява пръстите ви да се изплъзват случайно от thumbstick. DualShock 4 се отличава с подобен дизайн, но е по-малко ефективен. Пръстът ви може непрекъснато да се плъзга и да попада право на тъчпада на контролера, което води до нежелани реакции в играта. Самите палци (буквален превод на thumbstick , обичаме да ги наричаме и така) могат да бъдат по-отзивчиви и прецизни от палците на Xbox One. Но гуменото покритие на палците на DualShock 4 не е много качествено и може да се разпадне след няколко месеца употреба.

Бутоните

По време на дните на Xbox 360 и PS3 геймърите постоянно критикуваха PS3 контролера за лошите му бутони. Тези бутони бяха неудобни за натискане. С пускането на контролера DualShock 4 и Xbox One, бутоните и на двата контролера са значително подобрени.

DualShock 4 имаше какво да докаже със своя дизайн на бутоните и не разочарова. Сега те имат по-тънък ръб и се натискат по-бързо, което води до по-кратко време за реакция при игра. Освен това са удобни за натискане, което означава, че пръстите ви няма да ви заболят от използването им.

Бутоните на контролера Xbox One са също толкова удобни, благодарение на техния редизайн. Сега те са по-големи и по-удобни за използване. Те също имат дизайн на наклон отстрани, което означава, че не е нужно да докосвате горната част, за да ги натиснете надолу. Натискането надолу отстрани е много по-бързо от натискането от горе надолу. За разлика от DualShock 4, тези бутони имат хаптична обратна връзка, което създава по-завладяващо игрово изживяване.

Очаквайте продължение, за да разберете кой е по-добрият за нас!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град