Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | 5 съвета как да снимате със смартфона като професионалисти

5 съвета как да снимате със смартфона като професионалисти

Аз детето | 2021-06-26

5 съвета как да снимате със смартфона като професионалисти

Всички обичаме да снимаме всичко. Особено днес, когато това е по-лесно от всякога. Можеш да снимаш жаба, която язди птица или това, което си имал на закуска с нещо, което носим със себе си навсякъде. За тези от вас, които обичат фотографията и тя им е хоби това, което ще прочетете след малко е наистина полезно, а за останалите интересно за четене. Знаете ли, че не е нужно да имате някакъв огромен и скъп фотоапарат, за да направите красива и интересна снимка. Смартфонът ви също го може – просто трябва да имате предвид няколко полезни трикчета, които сега ще ви покажем. След като започнете да ги използвате, ще направите такива снимки, че дори и професионалните фотографи ще се възхитят!

Програми

Фотоапаратът в смартфона е преди всичко програма, която обслужва лещата и светкавицата и им казва какво точно да правят, когато натиснете необходимото копче. Затова въобще не е нужно да се ръководите от това, което Android или iOS ви казват с вградените си програми за снимане. Те са съвсем малки и прости, за да не заемат много от ресурсите на смартфона. Но ако обичате да снимате, можете да жертвате малко от тях и да използвате други далеч по-добри приложения. CameraMX, Photosynth, VSCO Cam, Slow shutter cam, Pro HDR, Camera+ са най-добрите от тях. Защо да се ограничите, когато имате възможност за избор. Всяко едно от тези приложения ще увеличи качеството на камерата ви и ще ви предостави хиляди възможности и настройки от които можете да избирате каква да бъде снимката ви. Настройка на яркостта, резолюцията и качеството са само малка част от тези възможности. Да не говорим за филтрите, които имат тези приложения, благодарение на тях ще можете да правите наистина уникални снимки и то от съвсем прости обекти.

Зуум

Фактът, че смартфонът ви има цифрово увеличение трябва да бъде забравен веднъж завинаги. В повечето случаи зуумът се постига чрез сериозни загуби за качеството на снимката. Най-добрият зуум са краката и ръцете ви. Ако искате да снимате нещо отблизо, някакъв детайл, най-хубаво ще е просто да приближите самия смартфон до обекта. Ако пък искате наистина да снимате нещо и няма как да се приближите физически до него, то просто направете снимката без зуум и след това с помощта на компютъра и подходяща програма увеличете и изрежете това което искате. Да не говорим, че това си има и друго предимство, защото веднага ще снимате това, което искате и няма да губите време да увеличавате. Това понякога е доста важно, защото често хубавите снимки стават за секунди и след това моментът просто отминава. За доказателство погледнете нашата снимка по-горе. Коя ви изглежда по-хубаво? Тази отдясно, естествено и трябва да ви гарантираме, че тя е правена без увеличение за разлика от другата. Сами виждате колко по-ясно се вижда всеки детайл от цветето, а да не говорим колко по-наситени и хубави са цветовете.

Серии

Правете няколко кадъра един след друг на едно и също нещо. Точно така правят истинските професионални фотографи. Впоследствие ще изберете най-добрия от тях и ще видите колко хубава снимка се е получила. Това се прави най-вече, защото може в един момент ръката ви да е трепнала или пък дори светлината да не е била толкова добра. Друг съвет в тази връзка е да преглеждате снимките на компютъра си и тогава да ги триете, защото често на малкия екран на смартфона можете да пропуснете хубавите снимки, защото детайлите често не се виждат ясно. Хубавите снимки са такива именно заради детайлите.

Перспективи

Когато снимате нещо или някого, не се страхувайте да промените перспективата или гледната точка, или начина по който сте насочили камерата към обекта на снимката ви. Можете да направите снимката не просто като държите смартфона си право напред, но и под ъгъл или отгоре или пък отдолу. Да не говорим, че компактният размер на смартфона позволява да снимате от много и интересни ъгли, които фотографът с голям професионален апарат няма как да постигне! За пример вижте тази гъба снимана от различни гледни точки. Мястото и гъбата са си едни и същи, но снимките са толкова интересни и различни.

Светлината

Светкавицата на смартфона трябва да се използва много внимателно. Тя често „убива“ хубавата снимка, защото изкривява цветовете и сенките. Светкавицата е подходяща само в случаите, когато трябва да направите снимката сега и веднага или ще пропуснете момента. Светлината е основното средство на фотографа, но тук говорим за хубава дневна светлина. Особено важна е когато снимате със смартфон. Затова винаги търсете светлината и я използвайте. Наистина много красиви снимки се получават в слънчев следобед или пък привечер, защото слънцето огрява всичко по уникален начин и дава най-красивата естествена светлина, както можете да видите от снимката!

Остава да ви пожелаем уникални снимки и да ви кажем, че ще се радваме да споделите някои от тях с нас след като ги направите!

Снимки: Az-deteto.bg и Pixabay

Вижте и още красиви снимки, които да ви дадат идеи за вашите:
Вълшебните снимки на едно морско свинче
Невероятни снимки на границата между два свята
Забавен и интересен трик, с който да направите интересни снимки



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град