Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | 4 причини, които ще ви убедят да не съхранявате паролите си в браузъра (споделете ги и с родителите си)

4 причини, които ще ви убедят да не съхранявате паролите си в браузъра (споделете ги и с родителите си)

Аз детето | 2021-07-15

4 причини, които ще ви убедят да не съхранявате паролите си в браузъра (споделете ги и с родителите си)

Много е удобно, когато искаш да провериш имейла си, да влезеш в профила си в някоя социална мрежа или пък в електронния дневник на класа да не помниш всички пароли, да не ги пишеш, а браузърът ти автоматично да попълва полето, нали? Удобно, но не е полезно и определено не е хубаво. И имаме 4 причини, които ще ви докажат това и ще ви убедят да не го правите повече.

1. Съхраняването на пароли в браузър е несигурно

Вградените идентификационни данни на браузъра са истинска дупка в сигурността. Ако оставите компютъра си без надзор, прекалено любопитните хора могат лесно да извлекат паролата от уеб браузъра, като ровят в настройките. Или пък лесно могат да инсталират специално разширение – то просто ще превърне звездичките, които скриват автоматично заместените комбинации в четливи символи.

2. Няма синхронизация между различни браузъри

Днес всеки уважаващ себе си браузър синхронизира отметки, история и пароли между всичките ви устройства. Но ако използвате Firefox на работния си компютър, Chrome на смартфона си и Safari на лаптопа на Apple, разбира се, те няма да обменят пароли помежду си. И пак ще трябва да ги помните и пишете така или иначе.

3. В браузъра няма проверка на силата на паролата

Ако се опитате да създадете акаунт със слаба парола, вградените инструменти няма да ви предупредят по никакъв начин. Браузърът примирено ще запази всяка комбинация, която въведете, дори 123. Има генератори на случайни пароли само в Chrome и Safari, но те предоставят само най-основните функции – дължината и списъка на използваните символи не могат да бъдат персонализирани.

4. Вашите данни се съхраняват от трета страна

Когато запазите парола в Chrome или Firefox, тя се изпраща, макар и криптирана, до сървърите на Google и Mozilla. Това състояние на нещата наистина няма да отговаря на хората, които предпочитат да пазят поверителна информация сами и да не разчитат на надеждността на услуги на трети страни.

Прочетете още няколко интересни и полезни неща за паролите:
Не използвайте тези пароли, лесно могат да ви ги разберат!
Как сайтовете успяват да запомнят толкова много имена и пароли?
Нейно величество паролата и нещата, които е хубаво да знаете за нея



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град