За родители

Начало | За родители | Какво представлява замразяването на яйцеклетки?

Какво представлява замразяването на яйцеклетки?

Аз детето | 2022-02-15

 Какво представлява замразяването на яйцеклетки?

Благодарение на модерните медицински иновации в ембриологията все повече двойки имат шанс за успешно зачеване на здраво бебе.

Замразяването на яйцеклетки (наречено също витрификация или криоконсервация) е модерен метод разработен от ембриолози и биолози за съхранение на генетичен материал за бъдещо ползване. За разлика от миналото, когато първоначално замразяването на яйцеклетки се е използвало за цели на медицината, днес то е разпространен метод за запазване на фертилитета на жените в желан от тях период.

Този метод успешно се прилага от редица клиники у нас и самият процес на замразяване се случва сравнително бързо. Той прави зачеването на бебе личен избор, който е възможен тогава, когато естествената репродуктивна активност при една жена е вече намаляла.

Какво включва процесът по замразяване на яйцеклетки?

Витрификацията се състои от три фази – стимулация на яйчниците, извличане на яйцеклетки и размразяване.

При първия етап на стимулиране на яйчниците жената трябва да приема синтетични хормони, както и специални лекарства за стимулиране на яйчниците и преждевременна овулация.

Целият процес на прием на медикаменти се следи и контролира от лекар, който може да предпише и кръвни изследвания, за да получи ясна картина за резултата от стимулацията на яйчниците.

За да се извлекат неоплодени яйцеклетки за замразяване от организма на една жена, е необходимо тя да се постави под краткотрайна анестезия, по време на която се извършва пункция (аспирация) на фоликули.

След като приключи аспирацията, яйцеклетките се поставят за съхранение в среда на защитни препарати (наречени също криопротекторни препарати). Тази среда се постига посредством криопротектори, които извличат голямо количество водно съдържание от яйцеклетката в гел.

Яйцеклетката след това преминава през обработка с няколко криопротекторни разтвора с цел намаляване на водното съдържание в нея. След като водния процент в нея намалее, яйцеклетката се поставя в камера, в която се поддържа температура от -196°C.

Криопротекторите са настроени да работят така, че да накарат яйцеклетката да изпадне в състояние на „сън“ в течния азот, както и след това при размразяване да я „събудят“ към активна функция. По време на размразяването яйцеклетката си възвръща предишното водно съдържание преди да се замрази.

При метода на витрификация се предотвратява появата на водни кристали в яйцеклетката, които имат разрушително действие върху структурата ѝ. Специалистите препоръчват замразяването на поне 10 яйцеклетки.

Яйцеклетката е една от най-големите клетки в човешкото тяло. В нея освен генетичен материал се съдържат също енергийни вещества и 96% съдържание на вода. И тъй като в нея съдържанието на енергийни клетки е голямо, тя може да осигури нужното количество енергия за оформянето на цял ембрион и оформянето му през първите 7 дни. Затова и приоритет на замразяването е запазването на целостта на всеки един компонент от яйцеклетката.

Възрастовият диапазон, в който се препоръчва да се направи замразяване на яйцеклетки е между 30 и 33-годишна възраст. Причината за това е, че на тази възраст в женският организъм има най-голям яйчников резерв и при яйчниците има добра ответна реакция на този вид стимулация.

Важно е да отбележим факта, че замразяването на неоплодени яйцеклетки има по-малък шанс за успешно зачеване, отколкото замразяването на ембрион (оплодена яйцеклетка). Освен това при тази възраст има по-малък шанс в яйцеклетките да има генетична аномалия, в сравнение с по-късен етап над 35-годишна възраст.

Предимства на витрификацията

Витрификацията е най-ефективният метод за запазване на репродуктивните способности на жените под 35 години. Този метод се прилага и при редица други случаи. Например с цел запазване на способността за забременяване при жени, на които им се налага да преминат химиотерапия или лъчетерапия при диагностицирано онкологично заболяване или друг тип заболяване, което може да навреди на репродуктивните функции на организма.

Замразяването на яйцеклетки може да се извърши и при жени, при които менопаузата е настъпила по-рано и репродуктивната им способност е намаляла, както и при такива с наследена преждевременна менопауза. То е един спасителен вариант и за жени с неуспешни инвитро процедури, жени с ендометриоза и жени, които са отложили своята бременност на по-късен етап от живота си.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град