За родители

Начало | За родители | Още 4 съвета за родители, решили да подарят на детето си кученце

Още 4 съвета за родители, решили да подарят на детето си кученце

Аз детето | 2022-02-17

Още 4 съвета за родители, решили да подарят на детето си кученце

Кученцето не е просто сладко животинче, с което да си играете и да се забавлявате. Появата му у дома ще помогне на детето да се пребори с тревожността, ще стане по-самоуверено, ще се научи на отговорност и грижовно отношение към другите. Но преди да си вземете домашен любимец, трябва да се подготвите добре. Ако мислите, че сте готови за космат приятел за вашето дете, не забравяйте да прочетете този текст.

1. Попитайте продавача за кученцето

Преди да решите да вземете кученце у дома, внимателно попитайте за неговия характер. Флегматичният домашен любимец едва ли ще подхожда на много активни деца и обратно: спокойното дете ще се умори от игриво кученце. За допълнителна увереност се запознайте лично с кученцето предварително: гледайте и играйте, следете настроението и поведението му. Желателно е в процеса да участват както родители, така и деца. Това ще ви помогне да разберете колко общително е кученцето и дали се разбира добре с детето.

2. Не оставяйте кученцето и детето си сами

Първо трябва да наблюдавате всички взаимодействия, да коригирате поведението както на кученцето, така и на детето. Ако това не бъде направено, връзката между тях може да бъде трайно нарушена. Уверете се, че няма проява на съзнателна или несъзнателна агресия от двете страни. Не позволявайте на детето да хваща кученцето за опашката по време на играта, да му крещи и да го наранява и не позволявайте на кучето да хапе.

Обяснете на детето как да реагира правилно на опитите на кученцето да хапе. Докато домашният любимец е много малък (на възраст под 4,5 месеца), трябва да се държите като друго кученце. И когато кучето порасне, трябва да промените тактиката: трябва да превключите вниманието на домашния любимец към играчката. Най-добре е да изберете такава, която се движи, атакува или ръмжи.

Особено внимателно трябва да следите забавленията на детето и кученцето. Не позволявайте да играе с кучето с ръцете си – разрешени са само специални играчки. Спрете детето, ако се опита да се приближи до домашния любимец, когато почива, спи или се храни.

3. Наблюдавайте поведението на кученцето и детето

След като детето и кучето станат приятели, трябва да продължите да ги наблюдавате. Едно дете може да се изкуши да поглези домашен любимец: да му даде храна от масата, да го вземе в леглото със себе си. Това не трябва да се допуска, за да не се разваля завинаги поведението на домашния любимец: не само детето, но и вие ще трябва да се справите с възрастно разглезено куче. Когато дойде време да се разхождате с вашия домашен любимец, първо отидете с детето си. Кученцето може да започне да лае или да действа агресивно към други кучета на улицата в опит да спечели авторитет. Това поведение трябва да бъде спряно и детето едва ли ще се справи само с тази задача.

4. Участвайте в живота на кученцето

Родителите трябва да бъдат подготвени за факта, че детето няма да може да се грижи за кученцето напълно самостоятелно, независимо колко отговорно и подготвено е то. За домашния любимец трябва да се купуват необходимите неща, редовно да се води на ветеринар и да се следи здравето му – всичко това пада върху раменете на възрастните. Освен това трябва да отговорите на всички въпроси и искания на детето относно кученцето, да му помогнете да се справи с възникналите трудности.

Прочетете и останалите съвети тук!

Photo by Alicia Jones on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град