За родители
При простуда или други проблеми, както и за по-силен имунитет: 8 вкусни и полезни сладка
Хапвате ли често сладко в семейството? Но като казваме сладко, нямаме предвид някой шоколад или торта, а онези вкусни консерви в буркани. Независимо дали сте ги правили вие или сте ги купили от магазина, има сладка (разбира се, когато не се прекалява с тях), които са полезни ако си настинал. Сигурни сме, че никое болно дете не би отказало една-две палачинки със сладко, а пък и подпомагат по-високия имунитет. Но за кои сладка говорим точно? Ето за тези!
Облепиха
Не забравяйте да включите сладко от морски зърнастец в диетата на семейството, особено по време на настинка. Дори топлинната обработка на това конкретно растение не застрашава съдържащия се в него витамин С – той остава в достатъчен обем за постоянно. А фитонцидите могат да изпълняват функциите на антибиотик.
Дюли
Сладкото от дюли ще бъде полезно при астма, а също така ще ви помогне да се изправите по-бързо на краката си, когато сте с настинка.
Орехи
Това сладко се счита за полезно при зъбобол и главоболие. Ако има умора в мускулите, също си струва да ядете това сладко, за да се възстановите от настинка.
Червена боровинка
Конфитюрът от червена боровинка ще помогне за намаляване на кръвното налягане и „лошия“ холестерол в кръвта.
Пъпеш
Ако приготвите сладко от пъпеш, можете да подобрите кръвообразуването и да помогнете на тялото да се бори със стреса.
Вишни
Освен факта, че сладкото има противовъзпалителни и антивирусни свойства, то също така ще помогне за укрепване на костната тъкан.
Сини сливи
Сладкото от сливи ще бъде полезно за тези, които имат проблеми с кръвоносните съдове. Витамин Р ще укрепи стените на кръвоносните съдове, а витамин К ще помогне в борбата с тромбозата.
Малини
Мислите ли, че е полезно само при настинки? Неговите свойства са много по-широки. Струва си да го използвате при заболявания на стомаха, червата, бъбреците, ставите. А медта ще увеличи еластичността на кожата.
Трябва да се признае, че захарта в сладкото и високите температури на приготвянето му вредят на полезните свойства на пресните продукти. Но все остават и доста ползи, а и понякога всеки обича палачинки със сладко, нали?