За родители

Начало | За родители | Какво да кажем на децата за кризата в Украйна?

Какво да кажем на децата за кризата в Украйна?

Аз детето | 2022-02-25

Какво да кажем на децата за кризата в Украйна?

Докато възрастните по света гледат как Русия нахлува в Украйна, отприщвайки това, от което мнозина се страхуват, че ще бъде най-голямата война в Европа от 1945 г. и потенциално да повлияе на цените на горивата, храните и металите в световен мащаб (сред очевидните други въздействия на войната), нашите деца може и да не разбират думите, но определено усещат нашето напрежение. Независимо дали са тийнейджъри, които сами четат новините, или малки деца, които улавят откъси от страшни думи като „бомбардировки“ и „война“, има вероятност повечето да знаят, че се случва нещо страшно. Независимо дали е по новините, някой говори на касата в магазина или най-новото видео в TikTok, голяма част от това, което чуват децата, особено навън, в интернет и в училище, е извън вашия контрол. И понякога външни фактори (например Петър на детската площадка, който казва на всички, че Трета световна война е започнала и всички ще умрем) могат да провокират голяма реакция на страх и тревожност у децата.

Така че независимо дали смятаме, че децата ни са достатъчно големи, за да разберат какво се случва в Украйна, трябва да говорим с тях по този въпрос. Особено ако самите те искат и ни попитат. Ако го направят (или ако са достатъчно възрастни, за да водят активен разговор с вас), ето някои неща, които трябва да имате предвид.

Първо, направете равносметка на собствените си емоции. Особено ако децата ви са малки (да речем, на възраст 7-8 или по-малки), може да се изненадате, когато ги вземете от училище, и те спонтанно ви попитат какво означава „война“ и дали хората ще умрат. Всеки родител бива хванат неподготвен с трудни въпроси много преди да сме готови за тях, но когато сме готови, можем да си поемем дъх, преди да предложим какъвто и да е подробен отговор. „Можеш ли да ми кажеш какво знаеш за „войната“? би било добро начало от ваша страна на такъв разговор. Важно е да получите някакъв контекст, за да знаете какво са чули децата и колко информация може да им трябва или да могат да разберат. (Винаги има шанс да питат за нещо напълно несвързано, като видеоигра, така че бъдете наясно, че наистина питат за Русия и Украйна.)

Ако установите, че трябва да съберете мислите си, преди да отговорите, можете да потвърдите въпроса им и да обещаете да отговорите скоро. Нещо като: „Това е много добър въпрос и много се радвам, че ме попита. Искам да съм сигурен, че ще ти дам добър отговор, така че нека помисля малко и можем да поговорим повече за това по време на вечеря тази вечер. Това добре ли звучи?"

Как да говорите с малки деца за Русия и Украйна

Когато седнете да говорите, не забравяйте, че малките деца са умели да усвояват точно толкова информация, колкото са в състояние наистина да разберат. Така че дайте им основните факти: има войници, които отиват в друга страна, където не би трябвало да бъдат (това се нарича „нахлуване“), и много хора по света са разстроени от това. След това ги оставете да водят. Това може да е всичко, от което се нуждаят или искат, или могат да задават последващи въпроси, като например как се нарича страната или колко далеч е или защо нахлуват. Всеки отговор трябва да е с прости и ясни обяснения. Винаги приключвайте разговора, като ги питате дали имат още въпроси, за да сте сигурни, че нямат никакви притеснения или тревоги, които може би все още не са изразили.

Как да говорите с малко по-големи деца

По-големите деца на възраст около 9-12 години ще бъдат по-наясно с разговорите на възрастните – техните приятели и съученици може да говорят за случващото се и може да получават информация сами чрез социалните медии. Както при по-малките деца, добра практика е да започнете с това, което те вече знаят и да тръгнете оттам – особено ако „това, което знаят“ вероятно е дошло от ненадежден източник като TikTok. (Това също е добър момент за надграждане на предишни разговори, които вероятно вече сте водили за дезинформация и значението на търсенето на реномирани източници.) Докато разглеждате основите, може да им е полезно да погледнат карта, за да видят къде се намират Русия и Украйна с мястото, където живеят, за да илюстрират допълнително колко далеч от дома се случва това. Отговорете на всички други въпроси, които имат, и след това поддържайте открит диалог с вашите подрастващи през следващите седмици и месеци. Проверявайте от време на време, за да видите дали са възникнали допълнителни въпроси и им помогнете да потърсят подходяща за възрастта и актуална информация за конфликта, ако искат.

Как да говорите с тийнейджърите

Тийнейджърите почти сигурно знаят нещо за това, което се случва в Украйна до момента. Има вероятност да знаят повече и от самите вас. Но проактивността в разговорите с тийнейджъри, които може да получават по-голямата част от информацията си от социалните медии, е особено важна. Родителите на по-големи деца трябва да им помогнат да търсят точна информация от реномирани източници, за да могат да научат за сложни политически въпроси. След това ги насърчете да задават повече въпроси и да проучат заедно с вас всички отговори.

В крайна сметка, когато става дума за провеждане на този разговор с деца от всякаква възраст, „децата разчитат на възрастните да им помогнат да осмислят световните събития и да се чувстват в безопасност, когато събитията са плашещи. Така че преди всичко не забравяйте да бъдете спокойни и честни.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град