За родители

Начало | За родители | 5 съвета за родители, решили да подарят на детето си кученце

5 съвета за родители, решили да подарят на детето си кученце

Аз детето | 2022-02-16

5 съвета за родители, решили да подарят на детето си кученце

Кученцето не е просто сладко животинче, с което да си играете и да се забавлявате. Появата му у дома ще помогне на детето да се пребори с тревожността, ще стане по-самоуверено, ще се научи на отговорност и грижовно отношение към другите. Но преди да си вземете домашен любимец, трябва да се подготвите добре. Ако мислите, че сте готови за космат приятел за вашето дете, не забравяйте да прочетете този текст.

Преди кученцето

1. Подгответе детето си

Преди всичко разберете как си представя живота с куче и защо иска да си вземе домашен любимец. Не трябва да се карате на детето си за определени неща, които мисли за домашния любимец: то може да не осъзнава цялата отговорност поради възрастта си. Вместо това спокойно изслушайте и анализирайте позицията му и след това му кажете как стоят нещата в действителност. Обяснете, че кученцето не е играчка, а живо същество, което се нуждае от грижи и че ще се появи в къщата не за седмица, месец или година, а за дълго време. Трябва да говорите без морализаторство, приятелски, така че детето да няма желание да върви против вас или просто да се съгласи с вас, защото му се карате.

2. Покажете на детето си образователни видеоклипове или го запишете в курсове

Това ще помогне на децата да научат основните умения за грижа за домашен любимец и да научат за всички възможни трудности, а родителите да се уверят, че детето е готово за кученце. Изберете не скучни лекции, а леки разговорни видеоклипове, в които важна информация се обяснява на прост език и са дадени илюстративни примери. След като гледате, обсъдете с детето какво сте видели: проверете дали си спомня всичко добре и обяснете това, което му се е сторило неразбираемо.

3. Обсъдете разделението на задълженията

След като детето осъзнае пълната степен на отговорност за кученцето, то може да се съмнява в способностите си или дори да загуби желанието си да има куче. За да не се случи това, обяснете, че няма да го оставите само с домашния любимец и също така ще се погрижите за животното. И когато кученцето пристигне вкъщи, не давайте твърде много отговорности за грижите само на детето, помогнете. Основното е, че не може да му бъде поверено обучението на кучето изцяло – възрастните трябва да се занимават с неговото обучение.

4. Изберете правилната порода

Определени породи кучета очевидно не са подходящи за дете, като ротвайлер, доберман или булмастиф. Но дори някои много сладки и привидно приятелски настроени породи не се разбират с децата: пекинезите ги виждат като конкуренция, акита ину не признават авторитета на децата, далматинците са твърде упорити и трудни за обучение и ще им е трудно да се разхождат с дакел, защото може да бъде агресивен към други кучета на улицата.

Ето защо, когато избирате кученце за дете, е важно внимателно да проучите характеристиките на породата.

  • Характер. Кучето трябва да бъде умерено активно и игриво: твърде безразсъдните породи в процеса на забавление могат да спрат да се контролират и да започнат да хапят.
  • Обучаемост. По-добре е да не избирате упорити и своенравни породи: те могат да се смятат над детето в семейната йерархия и да не го приемат сериозно. Тренирането отнема много време.
  • Независимост. Куче от всяка порода се нуждае от вниманието на собственика, но някои изискват твърде много от него. Например хъскитата и гончетата обичат дългите разходки и интензивната физическа активност. Това не е най-добрият вариант, ако детето има натоварен график.
  • Размерът на възрастно куче и площта на дома. Това е важно не за родителите и детето, а за комфорта на домашния любимец. Малко кученце в малък апартамент ще се чувства добре, но ако порасне в огромно куче, ще възникнат проблеми.
  • Трябва да се помни, че статистическите характеристики на породата не гарантират, че кученцето ще расте така, както искате: неговият характер се влияе от темперамента, обучението, взаимоотношенията със собственика и условията на живот.

Ако не можете сами да вземете решение за избора на порода или искате да сте сигурни, че решението ви е правилно, можете да потърсите съвет от ветеринарен лекар или специалист по поведение на животните.

5. Подгответе жилището

Трябва да е безопасно и удобно за кученцето. Трябва да се закупи предварително:

  • Къща / място за спане и почивка, за да може домашният любимец да се оттегли и да лежи спокойно след дълги игри. Можете да го поставите във всяка стая, включително детската. Основното нещо е да обясните на детето, че когато кученцето е в къщата, не можете да го докосвате.
  • Пелени. Можете да разхождате кученце само след ваксинация и карантина, дотогава то ще ходи до тоалетната у дома. И след началото на разходките, домашният любимец ще се нуждае от известно време, за да формира режим. Препоръчително е да поставите няколко абсорбиращи пелени една до къщата и две на други места, като с течение на времето те могат да бъдат преместени там, където кученцето се опитва да ходи по-често до тоалетната.
  • Купи за храна и вода. Те трябва винаги да са на едно и също място – промяната на местоположението може да причини стрес за кученцето.
  • Играчки. В никакъв случай дете или родители не трябва да играят с домашен любимец с ръце. И без забавление животното ще се отегчи. Освен това играчките помагат за развитието на кученцето и го разсейват от повреждането на други неща в къщата.
  • Преди появата на кучето, трябва внимателно да се огледате и да скриете това, което може да бъде от интерес: проводници, стайни растения, обувки, домакински химикали и други неща. На детето трябва предварително да се обясни, че сега е невъзможно да се оставят играчки на пода: кученцето просто ще гризе и съсипе големите, а малките могат да бъдат погълнати.

Photo by R.D. Smith on Unsplash

Вижте още:
Кой домашен любимец ти подхожда най-много?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град