Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Чудати и малко познати факти за нашите кости

Чудати и малко познати факти за нашите кости

Аз детето | 2021-07-15

Чудати и малко познати факти за нашите кости

Спомнете си колко пъти в по-страшничките филми сте виждали вампири, призраци или живи скелети. Дори може би някой от вас са чели страшната поредица книги, изпълнени с толкова екшън и един необичаен детектив на име Скълдъгъри Плезънт. Вампирите и призраците в действителност не съществуват, но скелетите ги има! Всеки човек има скелет съставен от много кости. Тези кости и скелетът осигуряват на тялото ни структурата, която имаме, помагат ни да се движим и да защитим тъй важните за нас вътрешни органи. Знаете ли от какво всъщност са направени тези кости, та са така издръжливи и ни крепят през целия ни живот? Знаете ли например от какво се състоят костите и защо костният мозък е толкова важен...

Може би сте чували, че хората растат до 20 години и колкото висок станеш до 20 – толкова висок ще си през целия си живот. Да, вярно е, че децата растат най-много, но костите ни са доста различни. Някои от тях са много „жизнени“ и растат и се променят през целия ни живот. Почти всяка кост в тялото ни е направена от едни и същи материали:

Външната повърхност на костта се нарича надкостница или периост. Това е тънка, плътна мембрана, която съдържа нерви и кръвоносни съдове, които подхранват костта.

Следващият слой се нарича компактен. Той е много гладък и твърд. Това всъщност е частта, която виждаме, когато погледнем скелет.

Има и порест слой, който изглежда малко като гъба, той не е толкова твърд като предишния, но също определено е доста здрав. Той всъщност предпазва вътрешната част на костта, в която се намира костният мозък. Той прилича малко на желе и неговата работа е да произвежда кръвни клетки – еритроцити, гранулоцити, моноцити, тромбоцити и лимфоцити. Те са много важни, защото подпомагат имунната ни система.

Ето че вече разбрахме отговора на първия въпрос, но знаете ли колко кости има в човешкото тяло, коя е най-голямата? Тогава насладете се и на другите чудати факти.

1. При раждането ни скелетът е съставен от около 300 кости. По време на живота ни, някои кости се сливат и така докато станем възрастни вече имаме около 206.

2. Всичките ни кости растат постоянно от раждането ни до около 20 години. След това някои от тях престават, а плътността на костите достига своя максимум около 30-годишна възраст.

3. Всички сме чували, че при счупване костта ни може да се възстанови сама, но лекарите поставят гипс, защото тя трябва да е фиксирана и да не зарасне накриво.

4. Скелетът, който имаме преди и раждането ни се нарича аксиален и включва около 80 кости. Част от него са и гръбначният стълб, гръдния кош и черепа, които ни помагат да поддържаме изправената си поза, като разпределят тежестта в главата и горната част на тялото ни.

5. Друга част от скелета се нарича апендикуларна. Тя има 126 кости и включва таза и костите на ръцете и краката. Неговата функция е да ни помага да се движим и да защитава някои от органите ни.

6. Скелетната система на човека има шест основни функции: производство на кръвни клетки, опора, движение, защита и съхранение.

7. Най-дългата кост в тялото ни е бедрената.

8. Най-малката се намира в средното ухо и е дълга само 2,8 мм.

9. Най-много кости имаме в ръцете и пръстите, цели 54.

10. Зъбите ни също са част от скелета, но не са кости.

11. Има няколко разлики между мъжкия и женския скелет. Женският скелет обикновено е малко по-малък и костите на таза се различават по формата, размера и ъгъла на разположение.

12. Костният мозък представлява 4 процента от теглото ни.

13. Областите, в които нашите кости се съединяват се наричат стави.

14. Медицинската специалност, в която се изучава скелетната система се нарича ортопедия.

Както може би знаете, костите на хората и животните са много крехки. Те се нуждаят от храни, съдържащи калций и минерали, защото от тези вещества зависи тяхната здравина и растеж. Може би учителите ви са ви напомняли да седите правилно на чина, защото стават изкривявания. Причината е, че детските кости са още меки и неукрепнали и зарастват в обичайната поза на човека. Тя трябва да е изправена и немного огъната, за да може костите да израстват добре.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град