Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Някога изтръпвал ли ви е кракът?

Някога изтръпвал ли ви е кракът?

Аз детето | 2021-07-12

Някога изтръпвал ли ви е кракът?

Знаете ли за онова усещане? Седите и четете книга от около половин час, единият крак е пъхнат под вас. Ожаднявате и скачате, за да вземете чаша и да пиете вода. Но щом кракът ви стъпи на пода изпитвате едно... ъф! Усещането е като да ходите по игли. Какво не е наред? Просто кракът ви е изтръпнал! Но как, защо, какво изобщо е това и защо се случва? Някои хора вярват, че парестезията (изтръпването) – тежките, изтръпващи, изгарящи или „странни“ игли и усещания, когато кракът ви изтръпне – е причинена от недостатъчно кръвообращение, което циркулира в крака ви. Но в действителност тези усещания са свързани повече с нервите, отколкото с кръвта.

Нервите са като мънички жици, които минават по цялото ви тяло. Подобно на електрическите проводници в къщата ви, които пренасят електричество до контактите, вашите нерви носят съобщения напред-назад между много части на тялото и мозъка ви. Ако седите на крака си достатъчно дълго, натискате нервите в тази област. Разбира се, това може да се случи и с други части на тялото ви. Например ръцете и дори врата. Когато натискате нервите в определена област, комуникацията от тази част на тялото до мозъка се нарушава временно. В резултат на това тази част от тялото ви не чувства нищо, защото не комуникира с мозъка ви.

Ако случайно притискате и артерии в тази област, притокът на кръв към нервите ви също може да бъде намален. Това може да допринесе за неправилната комуникация с мозъка. И когато смените позицията, нервите започват да се връщат към нормалното и отново започват да общуват. Докато тези връзки с мозъка се установяват отново, вие изпитвате някои странни усещания. Обикновено обаче те не продължават много дълго, защото нервите възстановяват връзката бързо.

Запомнете, че всеки от време на време изпитва тези усещания и те са напълно нормални. Те не нараняват тялото ви, но със сигурност ви карат да се чувствате наистина странно за кратко, докато мозъкът и тялото ви започват отново да си „говорят“!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град