Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо някои хора имат нужда от очила?

Защо някои хора имат нужда от очила?

Аз детето | 2021-09-20

Защо някои хора имат нужда от очила?

Много хора носят очила – и деца, и възрастни, но много и не носят. Ясно е, че това е така, защото имат нужда да виждат по-добре и за това очите на такива хора имат нужда от малко помощ, но чудили ли сте се някога защо е така? Защо става така, че едни хора виждат идеално, а други не съвсем? Трябва да знаете, че окото всъщност е доста сложен орган, който за да можем да виждаме извършва много дейности в рамките на секунда. Много учени дори твърдят, че очите ни са почти като мозъка.

Може би и поне веднъж сте били на очен преглед, при който лекарят ви кара да си затворите едното око и да прочетете различни по големина буквички с другото от специално табло. Точно така се определя колко и как виждате! Едни успяват да прочетат всичко без грешка, докато за други е малко по-трудно и така се разбира от какви точно очила имат нужда. По време на прегледа човекът чете всеки ред от таблицата, а буквите стават все по-малки и по-малки. Ако можете да прочетете всеки един ред, то лекарят решава, че вашето зрение е 20 от 20 и то е перфектно или както би се изразил той – нормално. Ако обаче има каквито и да е проблеми, значи ви трябват очила.

Съществуват много различни причини, поради които хората носят очила. Даже има и такива, които ги носят превантивно, например, когато работят с компютър, не че не виждат добре, но не искат очите им да се развалят или пък при четене. Други хора пък трябва да носят очила през цялото време. Хората, които имат затруднения да виждат обекти, които са далече от тях се наричат „късогледи“. Това означава, че те могат с лекота да видят и най-ситните буквички стига да са пред тях, но дори най-големия надпис далеч може да им се вижда размазан. Късогледството се получава, когато изображенията падат пред ретината, а не директно върху нея, както би трябвало да бъде.

Досещате се, че обратното, когато хората виждат далечните обекти ясно, а тези близо до тях не толкова ясно се нарича „далекогледство“. Това пък се получава, когато изображенията „отиват“ зад ретината. Това най-често се причинява от слабо фокусиране или по-малка очна ябълка. В действителност обаче, както казахме причините да ни трябват очила са много: заболявания, липса на витамини и дори наследственост. Трябва да знаете обаче, че това да носиш очила хич не е такъв проблем, даже много хора го смятат за готино. Освен това често, когато децата почват да носят очила навреме, очите им се оправят за няколко години и няма нужда да носят очила като възрастни за целия си живот.

Окото определено е сложен орган и трябва добре да се грижим за него, ако искаме то да е добре, като например да му осигуряваме нужната почивка не само докато спим, но и през деня като не седим твърде много пред компютъра или поне го оставяме да си почине поне по 15 минути на всеки час.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град