Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Какво означава да си имунизиран?

Какво означава да си имунизиран?

Аз детето | 2021-07-06

Какво означава да си имунизиран?

Страхувате ли се от инжекции? Много хора са така. Трудно е да си представим, че някой наистина се радва да го набождат с остра игла, нали? Но родителите и лекарите ще ви кажат, че инжекциите понякога са необходими, не само когато си болен. Да, най-често инжекции са необходими, когато ни ухапе куче или пък нещо ни боли ужасно много, но друг път те помагат за имунизирането на тялото ви. Те могат да попречат да се разболеете. Замисляли ли сте се някога какво означава да си имунизиран?

Вашата имунна система работи усилено, за да защити тялото ви. Състои се от много специални клетки, протеини и органи. Те работят заедно, за да се борят срещу микробите и други малки организми, които атакуват тялото. Понякога имунната система се нуждае от малко помощ. Това е мястото, където ваксините могат да бъдат полезни. Тези вещества, които най-често се вкарват с ваксините се наричат антигени. Тяхното присъствие задейства имунната система да започне процес, наречен имунен отговор. Той атакува антигените, които смята за чужди и потенциално опасни. Целта е да се предотврати инфекция и болести и да се поддържа тялото здраво.

Основните защитни клетки на имунната система са бели кръвни клетки. Те също са известни като левкоцити. Те могат да бъдат намерени в цялото тяло. Особено много са в лимфните възли, тимус, далак и костен мозък. Когато в тялото ви бъде открит антиген, имунният отговор започва. Левкоцитите създават специални протеини, наречени антитела, които се свързват с антигените. Левкоцитите също запомнят антигените. По този начин те могат да образуват повече антитела, ако някога открият отново същите антигени. И така да ги атакуват, когато още не са ви заразили сериозно. Тази функция за запаметяване е много важна. Може да ви попречи да получите едно и също заболяване повече от веднъж. Вземете например варицела. След като веднъж повечето хора го преболедуват, те не хващат болестта отново. Те стават имунизирани срещу нея. Това е така, защото имунната система знае как да се бори с болестта веднага щом бъде открита.

За съжаление обаче това не важи за всички вируси. Някои вируси, като този, който причинява грип, се променят много всяка година. Ето защо хората могат да имат грип повече от веднъж. И все пак учените отдавна са разбрали, че тази функция за запаметяване може да помогне за имунизирането на хората от болести, преди изобщо да ги получат. Ваксините въвеждат антигени в тялото ви по начини, които няма да ви разболеят.

Често антигените са отслабени или мъртви микроби, с които тялото ви може лесно да се бори. По този начин тялото ви изгражда антитела. Те могат да ви предпазят и да ви попречат да се разболеете от определена болест в бъдеще. Тази защита срещу вредни антигени е това, което означава да бъдеш имунизиран.

Да, инжекциите не са приятни, но те могат да ви помогнат да останете здрави! Те са важна част от здравеопазването. Говорете с възрастните в семейството си преди следващия преглед, за да сте сигурни, че имате всички задължителни ваксини.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град