Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Какви са тези бели петна под ноктите ни и защо се появяват понякога?

Какви са тези бели петна под ноктите ни и защо се появяват понякога?

Аз детето | 2021-10-26

Какви са тези бели петна под ноктите ни и защо се появяват понякога?

Чували ли сте дъвка да остане в стомаха ви в продължение на седем години? Какво ще кажете, че докосването на жаба ще ви причини брадавици? Какво ще кажете за тези малки бели петна по ноктите ви? Някой казвал ли ви е, че това е знак, че тялото ви се нуждае от повече калций?

Можете да оставите чашата с мляко, ако не искате да я пиете точно сега, защото нито едно от тези неща не е вярно. Това са примери за медицински митове, които се предават от уста на уста. Въпреки че много хора ги смятат за чиста истина, медицинските митове не се основават на факти. След като знаете, че историята за дефицита на калций и връзката с белите петна под ноктите е мит, чудите ли се какво причинява бели петна по ноктите тогава? Отговорът е, че белите петна под ноктите ви могат да идват от много източници.

Официалното име на тези бели петна е „точковидна левконихия“ и най-честата им причина е нараняване. Гризете ли някога ноктите си, когато сте нервни? Почуквате ли с нокти по бюрото си в училище или прекарвате много време в писане на компютъра? Какво ще кажете за маникюр? Всички тези неща могат да причинят наранявания на ноктите ви, които могат да причинят бели петна. Можете дори да получите бели петна по ноктите на краката си, ако носите обувки, които не пасват правилно.

Тези бели петна обаче понякога са резултат от заболяване. Например, те могат да означават, че имате ниско съдържание на желязо или цинк. Те дори могат да бъдат признак на диабет или бъбречно заболяване. Понякога хората получават тези бели петна поради кожни заболявания като псориазис. Ако се притеснявате, че белите петна по ноктите ви могат да означават, че сте болни, отидете на лекар. Но имайте предвид, че трябва да се появяват много често, за да са признак за такива болести. Рядко белите петна са наследствени. Понякога бебетата се раждат с бели петна по ноктите или ги развиват след раждането. В тези случаи белите петна не означават заболяване или нараняване – те са от родителите ви, като цвета на очите или косата ви!

И така, как да се отървете от тези бели петна по ноктите си? Най-лесният начин е да не правите нищо. Белите петна ще изчезнат, когато ноктите ви растат. Някои дори ще изчезнат след ден-два. Ако ви притесняват, има начини да предотвратите появата на бели петна по ноктите си. Дръжте ги с нормална дължина така че да не влизат в контакт с толкова много предмети, когато използвате ръцете си. Също така помага да използвате лосион след измиване на ръцете, за да предотвратите изсъхването и чупливостта на ноктите.

Белите петна по ноктите са нормални и няма за какво да се притеснявате! Може дори да забележите бели ивици по ноктите си, които имат много от същите причини. Някои хора дори са виждали как ноктите им побеляват за кратко!

Какви други медицински митове можете да разбиете? Наистина ли трябва да изчакате тридесет минути след хранене, преди да плувате? Какво ще се случи, ако едновременно ядете пукащи бонбони и пиете вода? Не забравяйте да направите свое собствено проучване и винаги продължавайте да се съмнявате и да проучвате нещата, които чувате от хората!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град