Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо близнаците си приличат?

Защо близнаците си приличат?

Аз детето | 2021-08-23

Защо близнаците си приличат?

Познавате ли близнаци или може би самите вие имате брат или сестра близнак... Дори и нито едно от двете да не важи за вас, със сигурност знаете колко много си приличат. Толкова много, че е трудно да ги различиш, да не говорим, че често се случва дори и собствените им родители да не успяват. В това няма нищо чудно, защото те не просто си приличат на външен вид – близнаците са абсолютно еднакви. Чудо на природата, нали? При това наистина е съвсем така, защото близнаците са резултат от една оплодена яйцеклетка, разделена на две по време на бременност. Когато се раждат, еднояйчните близнаци споделят една и съща ДНК, което обяснява защо те обикновено изглеждат еднакви.

Еднаквите (наричани още еднояйчни – вече разбрахте защо) близнаци обаче не са единственият тип близнаци. Съществуват и двуяйчни близнаци. Те се появяват, когато се оплодят две яйцеклетки. Сами се досещате, че те не споделят точно същата ДНК. Всъщност те споделят едва около половината от същите гени. Ето защо тези близнаци често не приличат дори и на по-големите си братя и сестри. Освен това само те могат да бъдат близнаци момиче и момче, родени едновременно. Еднояйчните близнаци могат да са или само момичета или само момчета.

Въпреки че еднояйчните близнаци споделят една и съща ДНК, може би сте забелязали, че понякога съществуват разлики между тях, особено когато те порастват. Учените отбелязват, че след като яйцеклетката се раздели на две, клетките продължават да се делят като естествена част от процеса на развитие на бебето. Всеки път, когато една клетка се раздели, ДНК трябва да бъде копирано. В хода на милиони и милиони клетъчни деления могат да възникнат грешки, което да доведе до мутации в ДНК. В резултат на това дори еднояйчните близнаци невинаги имат точно една и съща ДНК от момента, в който се раждат.

ДНК е невероятно голяма и сложна. Мутациите, които се появяват, е малко вероятно да повлияят на малката част от ДНК, която се отнася до външния вид. По този начин еднояйчните близнаци обикновено изглеждат идентични. До степента, в която се появяват мутации в гените, които се занимават с външния вид, разликите между близнаците могат да се видят. ДНК е невероятно голяма и сложна структура обаче. Колкото повече децата растат, толкова повече мутациите се увеличават и близнаците започват да имат разлики помежду си. Тези разлики, които варират в зависимост от възрастта, невинаги обаче имат общо с ДНК. Те могат да бъдат и резултат от различията в околната среда.

Когато близнаците растат, те не правят всичко по един и същи начин, защото макар и да си приличат са различни личности. Хранителните навици, спортът и сънят могат да доведат до различия във външния вид, както и до цялостното здраве. Ако изглежда, че сте виждали повече близнаци и дори тризнаци през последните години да знаете, че проблемът не е във вашето зрение. Учените вярват, че новите лекарства за плодовитост, които помагат на жените да заченат, често увеличават вероятността от раждането на повече от едно бебе едновременно.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град