малък готвач
Миникозуначета с портокалови корички и стафиди
Великден съвсем скоро отново ще е пред вратата ни. Съвсем скоро идва времето за вкусни топли козунаци, шарени яйца, украса, слънчеви пролетни дни и много добро настроение със семейството и приятелите. Затова днес ще ви покажем една сравнително лесна рецепта за домашен козунак, но не обикновен. Това всъщност са малки козуначета, които ухаят невероятно и ще завладеят и малките и големите във вашето семейство. Ох, колко са вкусни. С тяхна помощ на Великден ще превърнете дома в уютно празнично място, а ароматът така ще се носи навсякъде, че нищо чудно цялото семейство да иска да се включи в подготовката.
Ще започваме ли?
Тогава ще ви трябват:
- 1 чаена чаша прясно мляко
- половин чаена чаша олио
- ¼ от малко пакетче масло
- 1 чаена чаша захар
- 12 г прясна мая
- 1 ванилия
- 500 г брашно
- шепа стафиди
- корите от два портокала или пък можете да си вземете захаросани портокалови корички (продават се такива в кутийки)
- силиконова форма за мъфини или еднократни за печене на мъфини
Тук е моментът да споменем, че всички продукти за козуначетата трябва да са със стайна температура, за да могат да втасат и набухнат както трябва. Също така много е важно в стаята в която готвите да е топло.
Както казахме също така при приготвянето е добре по-малките от вас да имат помощник, което не се съмняваме ще е лесно, все пак ще е забавно да готвите с мама, татко или баба.
Да започваме:
Първо леко затоплете прясното мляко. Може дори и в микровълновата – не е нужно да е врящо, просто леко топло. Към него добавете маята и я оставете настрани да се активира.
В дълбока купа разбийте яйцата, а към тях прибавете маслото и отново леко разбъркайте. Това най-лесно ще стане с вилица, като можете дори леко да натиснете маслото, за да се размекне по-лесно. Тук добавете и захарта и ванилията и бъркайте, докато не се разтворят. На захарта ще ѝ трябва повече време, но сме сигурни, че това за вас не е проблем.
Брашното поставете най-добре в тавичка, като направите кладенче по средата. В него след това сипете сместа, която направихте преди малко, а също и маята с топлото мляко. Започнете да правите тесто. Първо можете да бъркате с лъжица или вилица, докато започне да се образува лепкаво тесто. След това обаче ще трябва да включите ръцете си и да месите. Ако е прекалено лепкаво можете да добавяте по малко брашно, да размесвате и после още брашно, докато се получи. Най-накрая добавете стафидите и портокаловите корички и отново замесете леко, за да се разнесат из тестото.
Сега покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло място да втаса. Ще му е нужен поне един час, за да удвои обема си. Това означава, че е втасало.
Разделете тестото на топки. На нас от това тесто ни се получиха 30 козуначета, но зависи колко големи са те. Ако вашият помощник може да ги сплете на плитка ще е още по-красиво, но и само на топчета пак си е идеално. Всяко поставете във формата за мъфини и печете на 180 градуса за около 50 минути или докато покафенеят отгоре.
Най-накрая можете да ги поръсите и с малко захар, да ги украсите с бадем или орехи или пък да ги поръсите с шарени захарни пръчици и да сложите боядисано яйце в средата – става много ефектно. Вкусно и много уханно! Непременно опитайте.
Още куп интересни идеи за Великден можете да намерите тук!