малък готвач

Начало | малък готвач | Великденска вкуснотия от Русия

Великденска вкуснотия от Русия

Аз детето | 2018-03-30

Великденска вкуснотия от Русия

Изварата определено не е една от любимите храни на децата. Това важи не само за вас, но за всички деца в света, които някога са имали близка среща с този продукт. Смесена с подходящите съставки обаче изварата се превръща в нещо наистина полезно и много вкусно. Дори и великденско. Звучи много странно, но за руснаците това си е чиста традиция. Те приготвят специален десерт наречен „пасха“ наред с боядисаните яйца и козунаците и децата го обожават. Основната му съставка е изварата и се приготвя от дълго време. Става още по-вкусен и в компанията на любимите ви плодове. За нас също беше странно, но си го приготвихме и се оказа една истинска великденска вкуснотия от Русия, която определено ще присъства в менюто ни в неделния празничен ден! Опитайте и вие!

За 8 порции ще са ви необходими:

  • 800 г извара
  • 1 чаена чаша течна сметана
  • половин малко пакетче масло
  • 2 пакетчета ванилия
  • 1 чаша кафява захар
  • шепа от любимите ви плодове – свежи, от компот или сладко
  • 1 пакетче желатин

Ще ви трябват също:

  • дълбока купа
  • бъркалка
  • форма за торта или пък форма за мъфини
  • чаша

Ето и как да си приготвите десерта!

В купата сипете сметаната и захарта. Разбъркайте добре, докато се разтвори. След това добавете и маслото и изварата и отново бъркайте, докато се получи гъст крем. Това ще стане лесно, тъй като изварата си е гъста. Ако искате вътре в десерта да имате плодове сега е моментът да ги добавите. Разбира се не забравяйте да ги измиете (ако са свежи) и е ако е необходимо да ги нарежете на парченца. Ако решите можете да добавите и ядки, но на нас ни хареса най-много плодовете да са отстрани и да ги хапваме свежи. Накрая добавете и двете пакетчета ванилия – независимо дали сте сложили плодове или не и разбъркайте хубаво.

В чаша сипете желатина от пакетчето и добавете 6 супени лъжици топла вода. Не е нужно да я топлите специално, може просто да я сипете от чешмата. Разбъркайте хубаво, докато се разтвори и оставете за 5-6 минути да набъбне.

След това сипете към сместа с изварата и леко разбъркайте отново. Руснаците си имат и специална триъгълна форма в която изсипват десерта, но тъй като ние нямаме, можете да използвате такава за торта с махаща се стена или пък просто формички за мъфини. Там поставете сместа и приберете в хладилника за поне един час.

След като е готово за сервиране и опитване го сложете в чинийка и гарнирайте с малко плодове, ако вече не сте ги сложили в десерта. Може да не е никак традиционно за нашия Великден, но е много вкусно и особено си върви с един козунак!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град