малък готвач
Солено-сладки печени понички за идеалната закуска
Защо да чакате да стане обяд или вечеря, за да си хапнете нещо сладко, когато можете да започнете деня си с шоколадова закуска. Въобще не се шегуваме. При това не говорим за онези какаови топчета, които се слагат в топло мляко. Говорим за съвсем истинска сладка закуска с полезни нотки, която ще се хареса и на вас и на родителите ви. На вас, защото е сладка, а на родителите ви, защото не е съвсем неполезна. Освен това можете да си я приготвите и лесно у дома, което си е голям бонус за всички. Какво ще кажете? Тогава е време да ви кажем и рецептата!
Необходими продукти:
- 2 чаени чаши брашно
- 6 супени лъжици захар
- половин супена лъжица канела
- щипка сол
- 6 супени лъжици прясно мляко
- 1 яйце
- 1 пакетче ванилия
- половин от малко пакетче масло
- 1 малка настъргана тиквичка
За глазурата ще ви трябва един млечен шоколад и натрошени ядки по ваш вкус.
Ще ви трябват също:
- дълбока купа
- бъркалка
- тавичка
- купичка подходяща за микровълнова
- лъжица
- форма за понички – ако нямате се продават и еднократни такива
Ето и как да си ги направите:
В дълбоката купа сложете брашното, солта, ванилията, захарта, канелата и настърганата тиквичка. Разбъркайте ги така че да се смесят. Няма нужда да е идеално, но все пак... Към тях добавете и яйцето и прясното мляко и продължавайте да бъркате, докато получите течно тесто. Ако е прекалено гъсто можете да добавите още прясно мляко!
След това с помощта на лъжица сипете от тестото във формата за понички. Не пълнете целите кръгчета, а само наполовина, за да не излезе тестото отвън. Сега просто трябва да ги изпечете. Знаете, че ако не сте сигурни как се ползва фурната трябва да помолите някого за помощ. Печете на 200 градуса за около 13-15 минути. След това извадете и оставете да изстинат за малко. Това е важно, за да можете да ги извадите.
Докато чакате можете в подходяща за микровълнова фурна купичка да разтопите и шоколада. Лесно е! Просто го начупете на парченца и го поставете в купичката и във фурната за около 10 секунди. Внимателно извадете, разбъркайте и пак поставете за 10 секунди. Това се прави, за да не загори шоколадът. Повтаряйте стъпките, докато се разтопи напълно. Можете да използвате и просто течен шоколад ако не ви се прави това!
Накрая поставете поничките в чиния и с помощта на лъжицата ги полейте с шоколад отгоре, накрая по желание добавете и натрошени ядки. Закуската е готова. Сладка и с малко зеленчук вътре!
Вижте още няколко интересни рецепти с които да закусите:
Закуска по френски: няколко предложения за вкусни френски хлебни рулца
Нещо различно и интересно за закуска: печен сандвич с фъстъчено масло и сладко
За закуска: превърнете скучните сандвичи в шедьоври
Бърза и вкусна закуска с овесени ядки за успешен старт на деня