малък готвач
Галактическа супа топчета
В една далечна, далечна галактика съществува супа, която е толкова добра, че дори и най-капризните и необичащи супа деца я обичат. Добре де, всъщност тя съществува тук на планетата Земя и не е измислена от извънземни или джедаи, но пък това не я прави по-малко вкусна. Идеална е за дни като сега – студени и ветровити. Тя ще ви стопли и наистина гарантираме, че дори и тези от вас, които не обичат супа ще харесат точно тази. Най-хубавото е, че можете да си я направите съвсем сами или със съвсем малко помощ ако все още не можете да режете разни неща и да използвате печката.
Ето и необходимите продукти:
- 1 купче пилешки бульон
- 1 яйце
- 1 филия хляб
- 2 стръка пресен лук
- щипка сол
- щипка черен пипер
- 2 супени лъжици зехтин
- 200 г кайма
- 1 чаена чаша малки макарони с форма на звездички
- 1 морков
- вода
- половин чаена чаша грах – замразен или от консерва
Ще ви трябват също:
- тава
- хартия за печене
- нож
- лъжица
- тенджерка
- купа
- дъска за рязане
Ето и как да си я приготвите (сами или с малко помощ):
В купа сложете каймата и към нея добавете един стрък ситно нарязан зелен лук. Също и щипка черен пипер, както и филийка хляб предварително натрошена на малки трохички. А също и едно яйце. След това омесете всичко докато получите еднородна смес като за кюфтета. Това можете да направите с лъжица, но ако не се притеснявате да се изцапате малко с ръце е още по-лесно.
След това постелете в тавата хартия за печене и от каймяната смес направете топчета, но не прекалявайте с големината. Не по-големи от лешници, защото както нашата баба казваше „ще правиш супа топчета, а не супа кюфтета“. Това не е точно супа топчета, но принципът е същият. Накрая наредете топчетата в тавата и ги печете на 200 градуса за около 20-22 минути.
Докато се пекат можете да започнете да правите и самата супа. Нарежете на ситно предварително измития морков, както и другия стрък зелен лук. Тях сложете в тенджерката заедно с 2 супени лъжици зехтин и поставете на котлона. Оставете да се загрее и запържи за около 5-6 минути. Към тях добавете вода така че половината тенджера да се напълни, а също и едно кубче пилешки бульон. Оставете да заври! Тук внимавайте много и ако е нужно помолете за помощ.
След като заври добавете щипка черен пипер, грах и малките макарони с форма на звездички (сигурни сме, че навсякъде се продават такива). Оставете да ври около половин час. Но след като минат 20 минути прибавете към супата и топчетата от кайма, които изпекохте. Това е!
Знаем, че звучи малко необичайно и като „развален“ вариант на супа топчета, но е много, много вкусна. Просто опитайте и ще се убедите!