Растения и животни

Начало | Растения и животни | Кой е безстрашен и бърз като мълния? Колибрито разбира се!

Кой е безстрашен и бърз като мълния? Колибрито разбира се!

Аз детето | 2016-04-09

Кой е безстрашен и бърз като мълния? Колибрито разбира се!

Безстрашна, енергична и бърза като мълния – това е най-малката птица на земното кълбо, известна с името колибри. Освен най-малкото, колибрито е и едно от най-красивите творения на природата. Достатъчно доказателство за това е само да споменем народните имена на някои от видовете колибрита: „топазно колибри“, „изумрудено колибри“, „летящ аметист“ и „огнен топаз“. Тази миниатюрна и красива птичка тежи само 1,8 грама, а дължината ѝ е около 5 см. Тя обитава Северна и Южна Америка и живее на местата, където има много цветя, защото те са източникът й на храна. Незапознати природни любители веднага могат да помислят колибрито за обикновено насекомо. Тази птичка лети, размахвайки крилцата си 80 пъти за секунда, ритъм, който човешкото око не може дори да засече. Но колибрито е още по-уникално и интересно и защото има 330 вида, всеки от които има различни впечатляващи начини на летене и преливащи се цветове на оперението. Перата на тези съкровища са толкова красиви и лъскави, че изглеждат като скъпоценни камъни, а при доста от видовете дори променят цвета си, когато слънцето ги грее по-дълго.

Тази малка птица, като по-големите си братовчеди, живее в гнездо, направено от трева, но също и пух, мъх и паяжина. След като изкусно преплетат всичко това, птиците прикрепват гнездата си към клоните на цъфнали дръвчета, тъй като менюто им се състои основно от прашеца и нектара на цветчетата. Гнездото може да бъде неподвижно закрепено на клона на някое дърво или висящо. Паяжината я използват за да задържат частите на гнездото, а уникалните качества на паяжината позволяват гнездото само да се разширява заедно с растежа на малките. Размерите му са от големината на половин орех до едър грейпфрут. Обикновено е дълбоко и мътещата птица е изцяло, с изключение на човката, скрита в него. Колибритата не образуват двойки. Женската построява гнездото, мъти и се грижи за малките сама, като през това време мъжкият охранява наоколо и понякога взема участие в храненето на малките. Снасят най-често две, и по-рядко едно бяло яйце. При по-дребните видове яйцето е по-малко по размери дори от кафеено зърно. Женските мътят 14 – 20 дни. Малките се излюпват предимно през месец май и юни, голи и слепи. Апетитът на тези малки птички е напълно противоположен на техния размер, и без никакъв проблем ядат малки паяци и акари, но особено предпочитат сладкия нектар на тропически цветя. Излитат от гнездото на 20–25-ия ден. По подобие на възрастните, малките при недостиг на храна или при по-ниска температура изпадат в летаргия и родителите са принудени да ги стоплят и хранят насила, докато се съвземат. По време на храненето (понякога до 140 пъти на ден) родителите обикновено не кацат, а стоят (летят) на място във въздуха над гнездото и изливат нектар в човките на малките.

Както казахме, колибритата се хранят с нектар, който извличат от цветята. Събират нектар само от цветя, които имат над 10% захарност. Тъй като в нектара няма достатъчно протеини, аминокиселини и витамини за нуждите на колибрито, то трябва да си набавя такива от други източници като се храни с паяци, мушици и други дребни летящи насекоми. По време на хранене не кацат върху цветята, а летят над чашката на цветето. Приемат относително голямо количество храна – при по-дребните видове около два пъти повече от собственото им тегло за ден. Дори и нектароядните видове се нуждаят от храна от животински произход. Определени видове колибри са се специализирали да се хранят от точно определени видове растения и липсата на тези растения може да предизвика изчезването на популацията. Тези малки „летящи машини“ могат да правят до 78 размахвания в секунда на крилата си, освен това те са единствените птици на земята, които могат да летят назад. Те са дневни птици и прекарват деня в летене, а нощем изпадат във вцепенение, при което температурата на тялото им се понижава значително. В по-голямата част от времето този вид птици живеят сами, като предпочитат компанията на други себеподобни единствено по време на размножителния период. През останалото време те яростно защитават своята територия, като в някои случаи проявяват агресия дори срещу птици, по-големи от тях.

Колибритата не само красят нашия свят, но имат и много важна роля – те опрашват цветята, също като пчелите, докато пият нектар от тях. Много цветя растат в такива райони, в които няма пчели, но и са така устроени, че само най-малката птичка може да се докопа до нектара им. В зависимост от мястото, което обитават и цветята, които има там, човките на видовете колибрита също са различни. Например от плоските цветя нектарът може да се смуче с по-къс клюн, а от дългите, които приличат на фуния – с дълъг и тесен. Най-дългата човка на колибри е цели 10 см и е почти равна на дължината на тялото на птицата.



Самите орнитолози (хората, които изучават птиците) споделят, че не е възможно с човешки думи да се опише великолепната окраска на най-малката птица на Земята. Ето част от едно интересно тяхно описание:
„Представете си малка и крехка птица, която пърха със своите тънки като воал крилца и пъха в цветовете червената си човчица, разперила опашката си. Когато за момент тя остане неподвижна във въздуха, тогава ние виждаме преливащи във всички нюанси цветове. За секунда тя изчезва, после се появява на друг цвят, после пак изчезва и така без край. Тя не открива изцяло своята прелест, а се стрелка като светулка, като по този начин допринася за безкрайната красота и грация на вида колибри, която не се поддава на описание. Някои я наричат „малка звезда“, златен факел“.
Полетът на колибрито наистина е много бърз, с мигновена смяна на положението, резки завои, спускания и издигания. Числото за размах на крилото в секунда, достига 80, а скоростта на птицата е около 90 километра в час. Докато пие нектар от цветето, колибрито не каца, то може да увисне във въздуха. Крилата на птичката в този момент описват бързи и непрекъснати махове във формата на удължена осморка. Такава интензивна работа на крилете е възможна поради силно развитото сърце на птицата, което заема почти цялото ѝ тяло.

Вижте още:
Топ пет на най-големите птици в света
Какво знаете за морските птици?
Интересни и готини птици



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град