Растения и животни

Начало | Растения и животни | Да разкрием тайната на красивите цветове на цветята

Да разкрием тайната на красивите цветове на цветята

Аз детето | 2016-04-11

Да разкрием тайната на красивите цветове на цветята

Цветята – няма човек по света, който поне веднъж да не се е удивлявал на тяхната нежност и красота. Цветята са едно от най-милите и красиви неща, които природата е сътворила, даже според нас са може би едно от най-добрите ѝ творения! Този вълшебен дар от природата в продължение на векове ни помага да изразим нашите емоции и чувства. Красотата на цветята, техният аромат и брилянтни цветове са достатъчни, за да ни накарат да се усмихнем. Но както всеки знае, децата са любознателни и обичат да задават въпроса „защо“ и няма как докато не сте гледали жълтите, червени, бели цветя да не се запитате: Защо цветята имат различни цветове? Това вълшебство ли е или нещо друго, ние ли сме ги направили такива или природата? Защо розите са червени, а теменужките сини? Каква наука се крие зад една от най-големите природни красоти на планетата? Нека заедно да открием отговора на тези въпроси.

Може би ще се изненадате ако ви кажем, че причината розата да е бяла или червена, а глухарчето жълто не е, за да красят нашия свят – това е просто бонус – основната причина е оцеляване. Цветът чисто и просто привлича различни насекоми, които опрашват растенията или пък разнасят техните семена и така те другата пролет отново ще пораснат и цъфнат, за да продължат поколението. А цветът, колкото и вълшебен да изглежда, не е от някоя вълшебна фея, поръсваща с магически прашец всичко наоколо или поне ние не знаем да е така. Причината се крие в т. нар. пигменти, които се съдържат в растенията. Цветове като червено, розово, синьо и лилаво идват от пигментите наречени антоцианини, а жълто, червено и оранжево от техните братя – пластидите. И ако това ви звучи сложно, не се притеснявайте, изобщо не е, а сме сигурни, че сте чували за един друг такъв пигмент – хлорофил. Той пък придава на стеблата и листата зелен цвят.

Надяваме се, че вече не сте забравили нещото, което споменахме по-горе – красивите цветя са красиви по една основна причина, за да оцелеят. Тези цветя, които имат нужда от помощ за тази работа имат по-красиви и ярки цветове, които ще привлекат птичките, пчеличките, пеперудите и всички подобни насекоми. Представете си, както си лети една пчела да търси прашец, вижда едно красиво яркочервено лале и едно малко глухарче – тя ще избере лалето, защото чрез цвета си то крещи: „Ела, аз съм тук!“. Тя ще отиде при него и ще вземе от прашеца му, след това ще намери друго ярко цвете и ще вземе и от неговия, но и ще остави от предишното и така цветето е сигурно, че ще остави своето поколение за другата пролет. От друга страна, както всички знаем, глухарчетата стават на пухчета, които всяко дете поне веднъж е духнало, за да се разпилеят във въздуха. Е това прави и вятърът, той разпилява белите пухчета, които всъщност са семена и те се засяват сами. Точно заради това глухарчето не е така красиво, макар според нас да си е доста привлекателно.

Нека го кажем накратко: дали едно цвете ще е ярко и красиво оцветено или малко по-скучновато и не така привличащо вниманието зависи от това каква роля му е дала природата, за да може да оцелее. Ако растението се нуждае от опрашване, то цветът му ще е по-красив и съответно ще мирише по-приятно и сладко, а ако цветето няма нужда от помощ, освен може би от вятъра, ще е малко по-незабележимо и често няма да има никакъв аромат.

Вижте още:
Красиви пролетни цветя с киригами
Кое цвете си ти? – специален пролетен тест за момичета
Еделвайсът – бялата звезда на планините



Коментари
1 коментар

Руми Християнова, 8 год г.,

Публикувано на 22.07.2016

НЕ забравяйте цветята:-):-):-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град