Растения и животни

Начало | Растения и животни | Какво знаете за морските птици?

Какво знаете за морските птици?

Виолета Шейтанова | 2010-11-03

Какво знаете за морските птици?

Словосъчетанието "морски птици" означава птици, които населяват морски райони. Те се препитават почти изцяло с храна от морето и обикновено гнездят на брега.

Морските птици могат да бъдат разделени на три отделни групи, в зависимост от това дали използват краката си, крилете си или и двете, когато плуват. Птици, които използват крилете си, за да плуват в повечето случаи са океански птици, докато тези, които използват краката си преобладават по крайбрежието или край езерата. Бреговата среда и лагуните в повечето случаи са много по-променливи от откритите морета, което създава трудности на птиците да използват крилете си за плуване.

Съществуват много малко примери на птици, които използват и двете части на тялото си за плуване (както краката, така и крилете си.) Както при пингвините, птиците от семейство Гагарка използват крилете си, за да се гмуркат в резултат, на което летателните им способности са много по-ограничени в сравнение с тези на останалите птици. Един от членовете на това семейство отишъл твърде далече в развитието си и напълно притъпил летателните си способности, както пингвините. Това е била Голямата Гагарка, изчезнал вид, чийто криле са били твърде малки, за да й позволят да лети. Смята се, че Голямата Гагарка е имала няколко естествени врагове, които не са я пощадили. Нямайки възможност да лети тя е била лесна плячка за рибарите, които не осъзнавали, колко малък е броят на този вид птици. Последните Големи Гагарки били избити през 1844 година.

Текстът се публикува с разрешението на The Icelandic Web of Science.

Вижте още:
Къщичка за птици
Птицата ему
Фотограф на птици
Птици



Коментари
2 коментара

Иво Комитов, 10 г.,

Публикувано на 21.12.2010

морските птици са пингвини те живеят в ледената епоха ако им стане топло ще омрът

мони бонбони , 12 г.,

Публикувано на 06.04.2012

не е съвсем вярно

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град