Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Историята, записана в нашата ДНК

Историята, записана в нашата ДНК

Аз детето | 2021-08-16

Историята, записана в нашата ДНК

Някога питали ли сте се защо имате точно сини очи, а не кафяви или пък обратното? А защо косата ви е кестенява, след като русото ви харесва много повече като цвят. Кой и как по-точно определя тези неща, дали се падат просто случайно? А какво ли иска да каже майка ви, когато казва, че сте наследили очите на баща си? Как може по-точно да стане това? За всичко си има много интересно и просто обяснение. Това с какъв цвят коса и очи ще бъдем и дори колко е бяла или тъмна кожата ни е записано в т. нар. гени. Там се крие цялата наша история, както и тази на родителите ни, на бабите и дядовците...

За да разберете точно какво са гените, първо трябва да научите и кое е тяхната основа, така да го кажем. Това е вашата ДНК. ДНК всъщност е съкращение (абревиатура) на далеч по-сложната дума дезоксирибонуклеинова киселина, която става направо за скоропоговорка. ДНК-то съществува вътре в клетките на тялото на всеки човек и се състои от четири вещества: аденин, тимин, цитозин и гуанин. Учените обикновено съкращават и тези химикали просто с буквите A, T, C и G. Тези вещества изграждат ДНК-то на всеки от нас и са навити като нишки в рамките на вашите клетки. Те са толкова тънки и малки, че всяка клетка в тялото има около 182 см дълга нишка. Това означава, че в цялото ви тяло има не милиони, а билиони километри ДНК, ако можеха да се разпънат. Представяте ли си, защото на нас ни е доста трудно?

Сега внимавайте, става още по-интересно! Всички тези ДНК клетки образуват други структури, наречени хромозоми. Повечето хора имат в тялото си 23 двойки хромозоми или общо 46. Всяка от тези хромозоми съдържа части от ДНК-то, които определят и специфичните ни признаци и характеристики. Тези части са и това, което наричаме гени. Най-просто казано гените са просто ДНК с различни комбинации между видовете вещества, за които ви казахме по-горе. Благодарение на тези комбинации ДНК-то на всеки човек е уникално и различно. Приемете го като код или набор от инструкции за направата на тялото ви. Все едно сте робот на който ДНК-то е казало как да бъде направен от природата. Въпреки че доста от гените ни си приличат с тези на роднините ни и децата получават половината от хромозомите от майката и половината от бащата, няма друго същество с точно същото ДНК като вашето! Това е възможно, защото всеки човек има 25-30 000 различни гени, което означава, че има и почти безкраен брой възможни комбинации между тях. Така вашата ДНК предоставя нещо като код на тялото ви с конкретни указания как да изглежда то.

Знаете ли, че сега съществува и наука, която се нарича генно инженерство и позволява на учените да променят части от гена. Това разбира се все още не е овладяно напълно, но те се надяват един ден, ако родителите им искат детето им да е със сини очи, те да могат да разместят ДНК-то така, че това да се случи. Подобни опити се случват още от средата на 1800 година, когато австрийски монах на име Грегор Мендел открива основните механизми на генетиката чрез извършване на експерименти върху грахови растения. Поради това той е известен и като бащата на генетиката. По-късно швейцарският биохимик Фридрих Мишер продължава този труд. Така над 4 века учените продължават да изучават ДНК и да се опитат да отключат тайните ѝ и човешката история записана там!



Коментари
2 коментара

Памела Стефанова, 16 г.,

Публикувано на 28.08.2017

Мисля, че са сбъркани имената на азотните бази ,,адеин, тимин, цитоцин и гуанин" - адеНин и цитоЗин.

Памела , 20 г.,

Публикувано на 19.08.2021

Може ли да качвате още статии, свързани с биохимията и генетиката, защото ги обяснявате много добре и са интересни?
От редакцията: Радваме се, че ви харесват и ще се опитаме да публикуваме още подобни.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град