Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо някои рани трябва да се шият, а други не?

Защо някои рани трябва да се шият, а други не?

Аз детето | 2021-11-12

Защо някои рани трябва да се шият, а други не?

Случвало ли ви се е да паднете на детската площадка или да си порежете ръката? Ами да паднете от велосипед? Спортна злополука? Има много начини, по които могат да се случат злополуки, които водят до лоши порязвания и натъртвания. Понякога порязванията могат да бъдат почистени и покрити с превръзка или само с лепенка, за да зараснат. В други случаи обаче се нуждаят от шевове. Знаете ли защо?

Шевовете са за по-големи рани за които лекарят смята, че няма да заздравеят правилно сами. За да се излекува раната, страните на разреза трябва да са близо една до друга. Това помага на самото възстановяване на кожата. При по-голямо нараняване шевовете спомагат за сближаването на страните на кожата, за да заздравеят. Как можете да разберете дали разрезът се нуждае от шевове? Помолете възрастен да ви помогне да разгледате отблизо нараняването. Ако е много дълбоко или широко, може да има нужда от шевове. Това може да е вярно и ако разрезът не спре да кърви, след като приложите натиск за пет минути. Освен това е по-вероятно порязванията на определени части на тялото да се нуждаят от шевове, отколкото други. Това включва лицето, устните и шията. Лекарят ще знае със сигурност дали нараняването се нуждае от шевове – помолете възрастен да ви заведе при вашия лекар или в център за спешни грижи за помощ. Все пак дано не ви се налага!

Имали ли сте някога шевове? Ако е така, знаете, че те трябва да стоят дълго време, докато помогнат да се излекувате. Може да звучи страшно, но процедурата обикновено е бърза и не толкова болезнена, колкото бихте очаквали. Лекарите и медицинските сестри обикновено използват местна упойка, за да обезболят кожата около разреза. През повечето време ще почувствате само малък натиск, но не и много болка.

И колкото и страшно да звучи, самите шевове са просто бримки от конци, които лекарят използва, за да зашие разреза. След като разрезът е напълно затворен, лекарят ще завърже възел в края, така че разрезът ще остане затворен, докато не заздравее.

Конците могат да бъдат направени от различни видове материали. Много от тях са направени от найлонова или копринена нишка. Тези шевове трябва да бъдат премахнати от лекар, след като разрезът зарасне. Това е лесна процедура и обикновено не боли. Лекарят просто разрязва възела и издърпва останалите парчета конец обратно през кожата. Благодарение на науката и новите технологии обаче не всички шевове трябва да се отстраняват от лекар. Лекарите вече могат да използват и викрилни конци. Те се разтварят в кожата ви с течение на времето, така че няма нужда да ги премахвате.

Когато лекарят приключи с поставянето на вашите шевове, ще ви бъде казано как да се грижите за раната си. Обикновено ще трябва да избягвате да мокрите шевовете си. Може също да се наложи да поставите антибиотичен мехлем и превръзки, за да може раната да заздравее още по-бързо. Не забравяйте да говорите с родителите си как да се грижите за шевовете си. Също така ще искате да следите внимателно раната, за да сте сигурни, че няма признаци на инфекция, като червени или подути зони. Ако видите нещо за шевовете си, което ви притеснява, кажете на родителите си и те ще решат дали трябва да отидете отново при лекар или не.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град