Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Идеалният геймърски компютър – 3 различни варианта за 3 различни бюджета

Идеалният геймърски компютър – 3 различни варианта за 3 различни бюджета

Аз детето | 2022-07-28

Идеалният геймърски компютър – 3 различни варианта за 3 различни бюджета

Почти половината от световното население обича видеоигрите и не е чудно, че днес в света има повече от 3 милиарда геймъри. Три милиарда души по света сега играят видеоигри, показва нов доклад. Ако искате да се присъедините към техните редици, тогава имате нужда от добър компютър за игри. Затова заедно със Softline ние разбрахме какво е важно за един истински геймърски компютър и избираме 3 основни опции за различни бюджети.

Как да изградим компютър за игри за различни бюджети?

Изборът и сравняването на конфигурации отнема много време, усилия и пари. Освен това, ако закупите един от тях, нетната печалба от производителността ще бъде малка. И накрая, старите и новите компоненти може да не са съвместими. Решихме да предложим популярни бюджети за компютърни игри и да видим какво предлага пазарът днес. Конфигурацията включва всички необходими компоненти за сглобяване на системно устройство: игрална дънна платка, процесор, видеокарта, охладителна система, захранване, RAM, твърд диск, стилна кутия, както и Windows OS - накратко, решение до ключ.

До хиляда лева

Системата на която с удоволствие ще играете на Fortnite и World of Tanks, може да бъде изградена с помощта на най-новото поколение процесор Intel Core i5 и нова графична карта GeForce от начално ниво. Intel има четири класа Core процесори:

  • i3 - модели от начално ниво, фокусирани повече върху офис задачи;
  • i5 и i7 - среден клас, добро представяне и адекватна цена;
  • i9 - напреднало ниво, максимална мощност, но висока цена.

Настоящото поколение процесори Intel Core е десетото. Погледнете първите (или първите две) цифри в модела на процесора, за да определите към кой процесор принадлежи. Колкото по-високо е поколението, толкова повече са възможностите. За да се побере в рамките на бюджета, бихме препоръчали 9-то поколение Intel Core i5 или по-добро. Можете да вземете tray-версия (не box) и отделна охладителна система – по-мощна от стандартната и с красива подсветка. Съответно изберете дънната платка LGA 1151, така че да е съвместима с процесора и други компоненти. Стабилни, но евтини опции могат да бъдат намерени в серията B360 AORUS Gaming на Gigabyte.

Във връзка с процесора – най-малко 8 GB DDR4 RAM, за предпочитане в два модула. Обикновено дънните платки имат няколко слота за RAM, така че ако искате да увеличите паметта, просто поставете друг модул. Страхотно е, ако паметта е с RGB подсветка – можете да я персонализирате, за да изглежда системният блок наистина страхотен.

За видеокарти от начално ниво препоръчваме модели от Gigabyte, базирани на чипове nVidia GeForce GTX 16-серия (1650 и т. н.). Това са графични адаптери с 4GB и бърза GDDR5 видео памет. Те се основават на пробивната архитектура на NVIDIA Turing: тя осигури двукратно увеличение на производителността в сравнение с GeForce GTX 950 и 70% в сравнение с GTX 1050 в новите игри.

За постоянно съхранение на данни трябва да вземете малък SSD и по-голям HDD. SSD или Solid State Hard Drive е по същество голямо флаш устройство, което ще ви позволи бързо да стартирате вашата операционна система и игри. А на HDD, традиционен твърд диск, всеки гигабайт място за съхранение е по-евтин. Нашият комплект определено ще побере 256 GB SSD и 1 TB HDD.

Също така ще ви е необходима охладителна система от начално ниво и захранване от 600 W или повече. Всичко това може да се намери в CoolerMaster - производителят предлага едни от най-добрите опции на пазара по отношение на ефективност, надеждност и цена.

И накрая, трябва да поръчате Windows 10 Home Plus Single Language. Това е бюджетна опция, а ако искате да разширите лиценза си, можете да го направите за няколко минути. Разбира се, такъв компютър е много по-скъп от стандартен компютър, който обикновено се купува у дома за работа и гледане на филми. Но производителността тук също е по-висока и ще поддържа няколко години активни игри.

До 3 хиляди лева

При такъв бюджет има много повече възможности: можете да разгледате процесори и видеокарти от по-висок клас, да изберете по-голямо количество памет – оперативна и постоянна. Подмяната на процесора и дънната платка е процес, който отнема много време, така че има смисъл да се избират компоненти, които няма да се налага да се сменят след една година. Най-новият процесор Intel Core i7 от 10-то поколение с течно охлаждане, като серията Cooler Master MASTERLIQUID с персонализирано RGB осветление, е правилният избор за вдъхновяващи игри с такъв бюджет. С него ще можете да се насладите на най-новите игри поне за пет години напред във времето. Важното обаче е, че за да покаже пълните си възможности такъв процесор има нужда и от точната дънна платка, така че вариантите от серията Gigabyte B460 AORUS Pro са чудесно решение.

Видеокартите на Gigabyte, базирани на чипове от серия GeForce RTX 2060, могат да направят много повече от модели от семейството GTX. Те поддържат проследяване на сенки и цветове в реално време и хардуерни невронни мрежови технологии. Поради това GeForce RTX 2060 е до 6 пъти по-мощен от своите предшественици: те предоставят зашеметяващо реалистична графика и висок FPS в топ игри, като PUBG, Assassin`s Creed Odyssey, Battlefield V, Far Cry 5, Tom Clancy`s Rainbow Six Siege, Anthem, Metro: Exodus и други, при максимални настройки.

Най-малко 16 GB RAM е стандартът за тази конфигурация. Трябва да вземете и повече свободно място: 512 GB SSD и 2 TB HDD (за предпочитане със скорост на въртене 5400 об / мин) трябва да са достатъчни. И за да работи всичко това като хората заедно, трябва да имате захранващ блок с капацитет 700 W или повече. Не забравяйте за Windows 10 Home: лицензът гарантира навременни актуализации, удобна и безопасна работа.

До 6 хиляди лева

С такъв бюджет определено ще можете да сглобите компютъра на мечтите си: като просто добавите всичко най-ново и най-мощно в количката. И все пак... ако процесорът, който искате е десетото поколение Intel Core i9 – съветът е да добавите и високоефективна система за течно охлаждане като Cooler Master MASTERLIQUID към него. А в такъв случай най-добре вземете и дънна платка, базирана на LGA 1200, например модел от серията Gigabyte Z490 AORUS Ultra.

С такива данни спокойно можете да имате и памет от 32 GB разделена на четири модула от 8 GB с най-готината RGB подсветка. Колкото до твърдия диск – вземете си 1 TB SSD и 4 TB HDD в допълнение, както и не забравяйте за Windows 10 Pro и определено захранване от най-малко 750 W.

И, разбира се, най-добрата видеокарта GeForce RTX 3080 на Gigabyte за рекордна производителност в най-новите игри. Тези графични процесори включват актуализирани ядра RT и Tensor, свежи поточни мултипроцесори и 10 GB високоскоростна памет G6X. Благодарение на поддръжката за исглаждане с технологии за дълбоко машинно обучение, такива видеокарти, дори в най-взискателните игри като Death Strandings и Watch Dogs: Legion, осигуряват от 60 FPS в 4K резолюция при максимални настройки в сложни сцени и стрийминг на практика без спад на честотата на кадрите. Но знайте, че GeForce RTX 3080 сега е изключително трудно да се намери в продажба – търсенето е в пъти по-голямо от предлагането.

Нещо и за мониторите

Добрият монитор е задължителен за геймърите. Така че ако планирате нов геймърски компютър и същия монитор, който имате сега – недейте. Без подходящия монитор, компютърът няма значение и игрите пак си остават същите. За да играете удобно ви трябва и хубав монитор, защото иначе е възможно ниските честоти на опресняване или високата реакция да не позволят на системата да разкрие всичките си възможности.

Съвременният монитор има:

  • поддръжка за висока честота на кадрите – най-малко 60 Hz (1 Hz - 1 кадър в секунда) и за предпочитане 120, 144 или дори 240 Hz;
  • поддръжка на G - SYNC / FreeSync - технологии за синхронизиране на честотата на кадрите, която видеокартата nVidia издава и честотата на опресняване на монитора;
  • висока разделителна способност – поне Full HD (1920 x 1080 пиксела) или по-добра 4K (3840 x 2160 пиксела);
  • минимална скорост на реакция – в идеалния случай 1 ms, в действителност – 5–6 ms се счита за добър резултат;
  • диагонал и съотношение – от 24 инча за монитори със съотношение 16: 9, но за пълно потапяне препоръчваме да разгледате широки монитори – със съотношение 32: 9 и съответно диагонал 28 инча;
  • матрица – IPS или TN, в зависимост от това кои игри предпочитате. IPS има ярка картина и най-широки ъгли на гледане, но дълго време за реакция – матрицата е подходяща за сюжетни игри за един играч. TN има по-кратко време за реакция, такава матрица е оптимална за онлайн екшън игри;
  • яркост – от 250-300 cd / m²;
  • контраст – от 1000: 1.

Снимки: store.softline.ru



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град