малък готвач

Начало | малък готвач | Да се заредим с витамини: вкусна салата „В края на лятото“

Да се заредим с витамини: вкусна салата „В края на лятото“

Аз детето | 2018-09-03

Да се заредим с витамини: вкусна салата „В края на лятото“

Лятото вече е към края си, но това съвсем не означава, че все още не можем да намерим вкусни пресни плодове и зеленчуци. Напротив – даже бихме казали, че те тепърва започват да се появяват по магазините и са по-вкусни от всякога. Освен това плодовете и зеленчуците също могат да бъдат приготвени вкусно и по много различни начини. Поради тази причина решихме да споделим с вас някои рецепти за любимите си салати. Тях хапваме редовно и с удоволствие. Не се съмняваме, че ще се харесат и на вас и ще ви заредят с много енергия, както правят с нас. Някои от тях са необичайни, други са съвсем обикновени, но винаги са много вкусни!

Седмата салата от нашата серия и обичайна, но с един вкусен акцент, който несъмнено сте чували и преди. Много хора обаче не смеят да си я направят такава, защото смятат, че едната от съставките подхожда само в десерти и плодови салати. Това обаче не е никак вярно – ябълката придава на всяка салата свежест и допълнително подсилва вкуса на всички останали зеленчуци. Нашата предпоследна лятна салата е не само вкусна, но ще ви донесе и много витамини, които да ви дадат сили за предстоящата учебна година. При това тя може и да носи името „В края на лятото“, но с чудесния си свеж вкус ще ви покаже, че приключенията никога не спират и есента е не по-малко забавна и интересна! Не се съмняваме, че вече нямате търпение да я опитате, така че ето и необходимите продукти!

Ето и как точно да си я приготвите:

Разбира се зелето и моркова, както и ябълката трябва да измиете много добре. Знаете си, че всички плодове и зеленчуци се мият преди да се хапват. След това по-малките от вас могат да помолят за помощ, защото стърженето не е никак лесна работа. Сигурни сме, че всеки по-възрастен от семейството ще ви помогне с удоволствие. Особено ако му обещаете малко от вкусната салата. Ако пък няма кой да помогне, спокойно можете да си купите и готова смес от магазина в пликче – вече има дори и такива удобства.

След като сте готови с тези два зеленчука идва и ред на ябълката. Махнете семките и дръжката и я нарежете на парчета. Те трябва да бъдат нито много малки, нито много големи. Все пак на никого няма да му е приятно да си отваря устата широко, само за да яде салата. Най-лесно ще нарежете ябълката като първо я разрежете на две половинки, после на четвъртинки. След това махате семките. После нарязвате всяко от парчетата на 3-4 по-малки и сте готови!

Слагате и това при другите продукти. Надяваме се, че ги поставяте в купичка, а не ги трупате на масата, нали... ;-) След това измийте и 3-4 листенца от свежа мента и ги накъсайте при ябълката, зелето и моркова. Салатата е почти готова! Сега остава просто да направите и един вкусен дресинг (заливка). Той е идеалното допълнение към точно тези продукти и е измислен специално, за да подчертае вкуса на всеки един от тях.

За целта в по-малка купичка сипете 3 супени лъжици зехтин, 1 супена лъжица лимонов сок (може пресен или пък от бутилка), 1 кафеена лъжичка горчица (ако пък никак не обичате горчица, можете да я пропуснете, но все пак знайте, че с нея е още по-вкусно. Добавяте и малко сол и черен пипер и разбърквате добре. Накрая просто изливате дресинга при салатата, разбърквате и се наслаждавате на вкуса.

Нашата салата „В края на лятото“ определено ще ви достави едно вкусово удоволствие и ще ви напомни колко хубаво е било то!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град