малък готвач
Вкусни картофени пръчици с кашкавал и сирене
Знаете ли, че картофът произлиза от Южна Америка, вероятно от района, заеман от днешните Перу, Боливия и Чили. Картофите съставляват важна част от културата на Андите и фермерите отглеждат много разновидности, притежаващи голямо разнообразие на цветове и форми. Те се разпространяват в останалата част на света след контакта на европейците с Америка в късния 15 и ранния 16 век. В Южна Америка се срещат над 200 диворастящи вида. Картофите имат високо съдържание на въглехидрати и съдържат белтъчини, минерали (особено калий) и витамини, включително витамин C. Така че колкото и да не ни изглежда така, всъщност и картофите са доста полезни, а и хранителни и се приготвят лесно. Сега ще ви покажем именно една такава лесна и вкусна рецепта, която можете да приготвите бързо. Тази рецепта е подходяща за тези дни, в които сме прегладнели и трябва да хапнем нещо бързо и веднага.
Необходими продукти:
- 3 големи картофа, обелени
- 3 супени лъжици зехтин
- половин чаша настърган кашкавал
- половин чаша натрошено сирене
- щипка червен пипер
- щипка сол
- малко копър, магданоз или ако обичате зелен лук
- тавичка
- хартия за печене
Начин на приготвяне:
Първо трябва да обелите картофите и да настържете кашкавала. Това разбира се не е лесна работа за всеки, така че ако не сте сигурни че ще се справите, помолете някой да ви помогне с тази част. След това натрошете и сиренето. Може и с ръце.
Вземете картофите и ги нарежете по следния начин: първо ги разрежете на две, след това ги обърнете върху дъската така, че изрязаната част да е отдолу и ги нарежете на дебели пръчици.
В дълбока чиния смесете зехтина с червения пипер и солта. След това добавете и картофите и също ги смесете добре с подправките. Постелете в подходяща тавичка хартия за печене и върху нея сложете овкусените картофени пръчици. Върху всяка поставете малко кашкавал и сирене. Печете на 200 градуса за около 40 минути.
Накрая поръсете с малко нарязан на ситно копър или зелен лук и готово. Стават идеални както за хапване само така, така и за гарнитура към нещо вкусно направено от мама.