Растения и животни

Начало | Растения и животни | Знаете ли защо понякога бананите стават кафяви на места?

Знаете ли защо понякога бананите стават кафяви на места?

Аз детето | 2022-12-08

Знаете ли защо понякога бананите стават кафяви на места?

Бананите са много чувствителни плодове. Въпреки че могат да издържат на белене, нарязване, дори пържене, времето прекарано не на дървото не е толкова благосклонно към тях. В един или друг момент почти всеки е обелвал кората на банан, за да открие кашаво кафяво петно вътре. Но какво кара вкусните банани да се развалят така и то само на места? За да разберем това, нека надникнем в процеса на узряване на банана.

Запознайте се с етилена. Етиленът е газ, откриващ се в кората на банана, след като бананът е напълно развит. Той е отговорен за промяна на вкуса, цвета, текстурата и омекването на плодовете. Когато купите връзка неузрели зелени банани в магазина за хранителни стоки, времето и етиленът ги превръщат във вкусни златни банани. Тъй като етиленът се произвежда от банана, той прави вкуса на плодовете по-сладък и по-малко тръпчив, променя цвета на плодовете от зелен на жълт и омекотява бананите. За съжаление етиленът няма бутон за спиране. Когато се остави неизяден банан, процесът на зреене ще продължи, докато бананът придобие „кафяв петнист“ вид и накрая стане черен.

Не можете да предотвратите процеса на узряване, но един от начините да го забавите е като поставите бананите на хладно място. Трябва също да ги извадите от плика, когато ги донесете у дома от пазара. Оставянето на банани в торбата позволява натрупването на етиленови газове, което кара бананите да узреят много бързо. Това знание може да работи и във ваша полза! Ако имате желание за банан и връзката е все още зелена, поставянето на банан в запечатан плик ще ускори процеса на узряване. Вашата сладка закуска трябва да е готова за консумация след около 24 часа.

Важно е да не забравяте да държите бананите далеч от купата с други плодове, ако искате да забавите узряването. Ако поставите бананите си в купа с други плодове, като ябълки или домати (които също разчитат на етилен за узряване), може да се изненадате от това, което се случва. Етиленът, отделян от съседните плодове в купата, всъщност може да накара вашите банани да узреят много бързо! Всъщност оттук идва изразът „една гнила ябълка разваля и останалите“. Ако една ябълка започне да узрява и гние, това ще накара и околните ябълки да направят същото.

Ето защо производителите на плодове берат и транспортират плодовете, когато са още зелени, много преди процесът на зреене да е започнал. Изпращането на недостатъчно узрели плодове гарантира, че те са на прага на пиковата си зрялост, когато попаднат на рафтовете на магазините за хранителни стоки – и са съвършено вкусни, когато най-накрая стигнат до вашата чиния за вечеря.

Вижте още интересни и вкусни неща за бананите:
Къде растат бананите – съществуват ли бананови палми?
Те са жълти и много полезни! Няколко интересни факта за бананите!
С банан, маршмелоу и малко украса става най-сладкият десерт
Защо маймуните обичат банани?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град