Растения и животни
Знаете ли защо понякога бананите стават кафяви на места?
Бананите са много чувствителни плодове. Въпреки че могат да издържат на белене, нарязване, дори пържене, времето прекарано не на дървото не е толкова благосклонно към тях. В един или друг момент почти всеки е обелвал кората на банан, за да открие кашаво кафяво петно вътре. Но какво кара вкусните банани да се развалят така и то само на места? За да разберем това, нека надникнем в процеса на узряване на банана.
Запознайте се с етилена. Етиленът е газ, откриващ се в кората на банана, след като бананът е напълно развит. Той е отговорен за промяна на вкуса, цвета, текстурата и омекването на плодовете. Когато купите връзка неузрели зелени банани в магазина за хранителни стоки, времето и етиленът ги превръщат във вкусни златни банани. Тъй като етиленът се произвежда от банана, той прави вкуса на плодовете по-сладък и по-малко тръпчив, променя цвета на плодовете от зелен на жълт и омекотява бананите. За съжаление етиленът няма бутон за спиране. Когато се остави неизяден банан, процесът на зреене ще продължи, докато бананът придобие „кафяв петнист“ вид и накрая стане черен.
Не можете да предотвратите процеса на узряване, но един от начините да го забавите е като поставите бананите на хладно място. Трябва също да ги извадите от плика, когато ги донесете у дома от пазара. Оставянето на банани в торбата позволява натрупването на етиленови газове, което кара бананите да узреят много бързо. Това знание може да работи и във ваша полза! Ако имате желание за банан и връзката е все още зелена, поставянето на банан в запечатан плик ще ускори процеса на узряване. Вашата сладка закуска трябва да е готова за консумация след около 24 часа.
Важно е да не забравяте да държите бананите далеч от купата с други плодове, ако искате да забавите узряването. Ако поставите бананите си в купа с други плодове, като ябълки или домати (които също разчитат на етилен за узряване), може да се изненадате от това, което се случва. Етиленът, отделян от съседните плодове в купата, всъщност може да накара вашите банани да узреят много бързо! Всъщност оттук идва изразът „една гнила ябълка разваля и останалите“. Ако една ябълка започне да узрява и гние, това ще накара и околните ябълки да направят същото.
Ето защо производителите на плодове берат и транспортират плодовете, когато са още зелени, много преди процесът на зреене да е започнал. Изпращането на недостатъчно узрели плодове гарантира, че те са на прага на пиковата си зрялост, когато попаднат на рафтовете на магазините за хранителни стоки – и са съвършено вкусни, когато най-накрая стигнат до вашата чиния за вечеря.
Вижте още интересни и вкусни неща за бананите:
Къде растат бананите – съществуват ли бананови палми?
Те са жълти и много полезни! Няколко интересни факта за бананите!
С банан, маршмелоу и малко украса става най-сладкият десерт
Защо маймуните обичат банани?