Растения и животни

Начало | Растения и животни | Знаете ли защо рисовете се нуждаят от „пискюли“ на ушите си?

Знаете ли защо рисовете се нуждаят от „пискюли“ на ушите си?

Аз детето | 2023-03-15

Знаете ли защо рисовете се нуждаят от „пискюли“ на ушите си?

„Пискюлите“ по върховете на ушите са отличителна черта на рисовете. Но каракалите, друго котешко същество, също ги имат, както и някои домашни породи, като норвежката горска котка и пикси боб. Така че защо им трябват? Зоолозите нямат точен отговор, но има няколко версии.

Най-вероятното обяснение: необходими са за красота. В хода на еволюцията индивидите, които са имали такова украшение, привличат повече внимание от противоположния пол и в крайна сметка чертата се фиксира в гените на рисовете. И тези, които са били лишени от природата, не са могли да оставят потомство – това е всичко. Тоест „пискюлите“ са такъв котешки аналог на опашка на паун или разклонени еленови рога.

Също така се смята, че рисовете могат да общуват помежду си чрез потрепване на ушите си. Е, или космите помагат за по-добро улавяне на звуковите вибрации, усещат посоката на вятъра – като цяло те се използват от животните като локатори. Тази хипотеза все още няма ясни доказателства, но звучи добре. За да провери теорията емпирично, човек трябва да вземе дузина рисове, да отреже „пискюлите“ им и да види дали ще ловуват по-зле от останалите си роднини. Но както се досещате това ще е жестокост към животните, така че идеята засега е оставена настрана. Има и версия, че космите по върховете на ушите на рисовете са необходими за прогонване на мухи. В противен случай насекомото ще се изкачи право в слуховия канал, ще проникне в мозъка и ще може да контролира тялото на котката. Шега, разбира се, но муха в ухото е много неприятно нещо, когато нямате ръце и пинсети.

Освен това някои смятат, че „пискюлите“ помагат на рисовете и каракалите да се скрият във високата трева. Твърди се, че космите на ушите стърчат вертикално – точно като стръкчета трева и това размива контура на главата на котката. Разбира се, такава маскировка няма да заблуди човек с цветното му бинокулярно зрение. Но рисовете често ловуват всякакви малки животни, които не виждат добре и не различават цветовете, така че трикът работи срещу тях. В крайна сметка космите могат да имат няколко опции за предназначението си наведнъж. Но както казахме преди, най-вероятно това е просто украшение, необходимо за полов подбор.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град