Растения и животни

Начало | Растения и животни | 10 интересни факта за невероятните тигри!

10 интересни факта за невероятните тигри!

Аз детето | 2022-07-25

10 интересни факта за невероятните тигри!

Красивият, внушаващ страхопочитание тигър е едно от най-емблематичните животни на нашата планета. Всички знаем, че тези животни са бързи, страшни, но и много красиви. Но има ли и друго, което не знаете за тях? Прочетете нашите 10 интересни факта, които не само ще ви впечатлят, но можете и да ги разкажете на някого, за да впечатлите и него или нея!

1) Тигрите са най-големите диви котки в света. Възрастните могат да тежат до 363 кг (това е приблизително същото като десет десетгодишни деца!) и да достигнат до 3,3 м дължина!

2) Тигрите са месоядни, ядат само месо. Хранят се предимно с големи бозайници като елени, диви прасета, антилопи и биволи.

3) Тигрите са самотни ловци и обикновено търсят храна сами през нощта. Те тихо дебнат плячката си, докато се приближат достатъчно, за да се хвърлят – след това убиват жертвата си с ухапване по врата или тила. Ох!

4) Тигрите са добри плувци! За разлика от повечето членове на семейството на котките, те обичат водата и често се разхлаждат в реки или други водни басейни.

5) Ревът на тигър се чува на разстояние до три километра. Така че, когато искат да бъдат чути, вие ще знаете за това, приятели!

6) При пълна скорост тигрите могат да достигнат до 65 км/ч. Точно така – те може да са големи и тежки, но тигрите в никакъв случай не са бавни!

7) Тези свирепи котки са се разхождали по земята от дълго време. Смята се, че изкопаеми останки от тигри, намерени в части от Китай, са на 2 милиона години. Еха!

8) Няма два тигъра с еднакви ивици. Тъй като всеки тигър има своя собствена шарка на козината си, всички те са уникални!

9) Днес има пет подвида тигри. Тези подвидове са бенгалски тигър, южнокитайски тигър, индокитайски тигър, суматрански тигър и амурски тигър (известен също като сибирски тигър). За съжаление, три подвида тигри са изчезнали – каспийски, балийски и явански.

10) Преди по-малко от 100 години тигри можеха да бъдат срещнати в цяла Азия. За съжаление, ловът и загубата на местообитания изложиха популациите на риск и днес обхватът им е намален до около 7% от предишния им размер. Ето защо трябва да направим всичко възможно, за да защитим тези красиви зверове!

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град