Растения и животни

Начало | Растения и животни | 10 невероятни факта за невероятните императорски пингвини

10 невероятни факта за невероятните императорски пингвини

Аз детето | 2022-11-14

10 невероятни факта за невероятните императорски пингвини

Имате ли топла напитка подръка? А топли дрехи? Значи сте готови за нашето приключение! Заминаваме за ледената Антарктика, за да посетим нашите приятели пингвини! Вижте нашите десет най-добри факта за императорските пингвини...

1. Императорските пингвини са наистина красиви птици. Възрастните имат бял корем и черна глава, гръб, опашка и крила. Те също имат жълто-златни петна отстрани на главата и шията си.

2. Императорските пингвини са най-големите от всички различни видове пингвини. Средната им височина е 115 см – около височината на средно шестгодишно дете.

3. Императорските пингвини прекарват целия си живот в Антарктида – най-южният континент на Земята – където температурите могат да паднат до -60°C. Брррр.

4. За да оцелеят при толкова ниски температури, тези брилянтни птици имат специални адаптации – те имат големи запаси от изолираща телесна мазнина и няколко слоя подобни на люспи пера, които ги предпазват от ледените ветрове. Те също така се скупчват плътно един до друг в големи групи, за да се затоплят и един друг.

5. Около април всяка година (началото на антарктическата зима) императорските пингвини се срещат, за да се размножават върху дебелия антарктически лед. Докато женската снася яйцето си (обикновено около юни), тя е развила голям апетит! Тя предава яйцето на мъжкия, преди да измине до 80 километра до открития океан, където може да нахрани гладния си корем с риба, калмари и крил.

6. През това време мъжките отговарят за поддържането на яйцето безопасно и топло в мястото за размножаване. Те правят това, като балансират яйцето върху краката си и го покриват с перната кожа, наречена „торбичка за разплод“. Излюпването на яйцата отнема около два месеца.

7. Женските се връщат през юли, носейки със себе си храна в коремите си, която повръщат, за да ядат малките. Сега женските поемат задълженията по гледане на деца, оставяйки мъжките да се отправят към океана за своя собствена риболовна сесия.

8. Докато малките растат, родителите ги оставят на групи, наречени „ясли“, докато те се отправят към океана да ловят риба. През декември по-високите температури разбиват леда, който пингвините заемат, приближавайки откритите води до мястото за гнездене. По това време пиленцата са достатъчно възрастни, за да плуват и ловят риба, и сами да отидат в океана!

9. Тези птици са супер плувци и впечатляващи гмуркачи. Те могат да достигнат дълбочина над 500 м и да останат под водата до 22 минути!

10. За съжаление, днес императорските пингвини се смятат за почти застрашени и се очаква популациите им да намалеят бързо през идните години. Има опасения, че повишаващите се температури поради глобалното затопляне ще намалят тяхната среда за размножаване и прекомерният улов на риба ще означава по-малко храна за пингвините. Добрата новина е, че като се грижите за нашата планета, ВИЕ можете да помогнете за защитата на тези удивителни животни.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град