Растения и животни

Начало | Растения и животни | Мучат ли морските крави?

Мучат ли морските крави?

Аз детето | 2023-03-31

Мучат ли морските крави?

Какво тежи до 500 килограма, достига до 3 метра дължина и често се е бъркало с русалка? Ламантина, разбира се! Какво е това ли, каква е тази дума, че може и да тежи? Това не е просто дума! Ламантините са големи, сиви водни бозайници. Техните големи кръгли тела се стесняват до плоска опашка, подобна на гребло. Легендата разказва, че моряците погрешно смятали морските крави, наричани още ламантини, за русалки, заради дългите им опашки.

Ламантините имат два предни крайника, наречени „плавници“. Лицата и главите им често са набръчкани, а на носовете си имат мустачки. Някои хора казват, че приличат на моржове. Учените, които са изследвали морските крави обаче смятат, че техният най-близък животински роднина е слонът. Въпреки огромните си размери, ламантините (морските крави) са нежни животни без естествени врагове. Те прекарват по-голямата част от времето си в хранене, почивка и плуване бавно, но грациозно. Те могат да плуват стабилно с около 5 километра в час като са възможни кратки изблици на скорост до 10. За съжаление морските крави често биват наранявани от лодки. Тъй като морските крави са склонни да живеят в плитки води и да се движат бавно, те невинаги могат да се измъкнат от пътя на бързо движещите се морски съдове. В резултат на това ламантините често имат белези от лопатките на витлото.

Ламантините са бозайници, като китовете и делфините. Тъй като живеят във вода, те трябва да изплуват редовно, за да дишат въздух. Когато плуват, морските крави дишат на всеки три до четири минути. Когато почиват, те могат да останат под водата до 15 минути. Това, че са бозайници, също означава, че морските крави са топлокръвни. Тъй като телата им нямат толкова много мазнина, колкото при по-големите морски бозайници, на морските крави им е по-трудно да поддържат телата си достатъчно топли. В резултат на това морските крави обикновено остават в по-топли води. Ламантините, които живеят в реките на Флорида обаче, трябва да намерят начини да останат топли през зимните месеци. В тези по-студени месеци морските крави често живеят близо до естествени топли извори в крайбрежните реки на Флорида или дори близо до райони, където електрическите централи изхвърлят топла вода.

Ламантините са единствените морски бозайници, които са тревопасни. Това означава, че ядат само растения. Това обяснява защо морските крави търсят зони, в които има много водни растения. Ако се чудите как морските крави стават толкова големи, просто изчакайте, докато научите колко ядат. Типичната морска крава може да изяжда 10 до 15 процента от телесното си тегло в растения всеки ден. Тъй като те ядат само растения, като кравите, затова са получили прякора „морски крави“. Но „мучат“ ли те като кравите? Не точно… Ламантините общуват помежду си, като издават звуци – скърцане и писъци – които хората могат да чуят. Понякога гласовете им звучат като щракане или чуруликане. Изследователите смятат, че морските крави могат да се разпознават по звуците си.

Тъй като в миналото морските крави са били ловувани заради тяхното месо, кожи и кости, броят на дивите морски крави по света е намалял значително. В много райони те се считат за застрашен вид. Някои хора смятат, че в Съединените щати са останали само около 2500 ламантини. Райони с много ламантини, като Флорида, са приели закони, които защитават техните местообитания.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град