Космос

Начало | Космос | Какво са падащите звезди?

Какво са падащите звезди?

Аз детето | 2018-05-09

Какво са падащите звезди?

Падащите звезди са очаровали хората от незапомнени времена. Някои вярват, че ако си намислите желание след като видите падаща звезда то непременно ще се сбъдне. Ние обаче обичаме да вярваме на науката и след като не е доказано не сме сигурни, че една падаща звезда може да направи мечтите ни реалност. Това по-скоро можем да направим ние самите. Въпреки всичко намираме падащите звезди за красиво и очарователно явление. Макар че планетите и звездите са обектите, които най-лесно се виждат в нощното небе, те определено не са единствените космически тела, които се носят в космоса. Там се носят и купчини камъни.

Някои от тези космически скали са наистина много мънички, колкото прашинки, а други са огромни колкото морените на Витоша например. Какво общо пък има това ще си помислите сега. Как така от красивите падащи звезди стигнахме така бързо до някакви камъни. Е, падащите звезди всъщност нямат нищо общо със звездите. Те всъщност са тези камъни! Макар че може да изглежда, че имат същия приказен блясък като звездите, които виждаме в нощното небе, падащите звезди са всъщност малки парчета скала или прах, наречени метеорити, които се „удрят“ в атмосферата на Земята и изгарят. Това кара камъните да изглеждат блестящи като звезди.

Много любопитни деца биха се запитали сега тези горящи скали хвърчащи към нас не са ли опасни... Обикновено не! Повечето метеорити са само с размер на орехи и изгарят, преди да достигнат до Земята. Много рядко, част от метеорит може да оцелее при пътуването през нашата атмосфера и да достигне земната повърхност. Когато това се случи, парчето камък, което се приземи на Земята, се нарича метеор. Няколко пъти годишно Земята минава през пътека от прах и отломки, които други небесни тела наречени комети оставят зад себе си, докато обикалят около Слънцето. Тази пътека на кометата се нарича поток от метеори.

Когато Земята минава през прашен поток от метеори в небето над нас се виждат хиляди от тях. Това се нарича метеорен душ. Следете небето. Следващия път, когато видите звезда, можете да възкликнете „Това е камък!“ и да учудите всички, а след това да им обясните и да им покажете колко сте умни.

Снимки: pexels.com

Харесвате ли звездите? Тогава прочетете още любопитни факти за тях:
Защо звездите трепкат и мигат в нощното небе?
Колко точно са звездите в Космоса?
От какво са направени звездите?



Коментари
2 коментара

gosho gosho, 45 г.,

Публикувано на 14.01.2019

mnogo tupo

Кристиян Иванов, 9годи г.,

Публикувано на 22.04.2020

Падащата

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град