Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли какво са макрофагите и за какво служат?

Знаете ли какво са макрофагите и за какво служат?

Аз детето | 2022-01-20

Знаете ли какво са макрофагите и за какво служат?

Може би вече знаете, че кръвта ви прави много важни неща за тялото ви. Тя пренася кислород, образува съсиреци и дори се бори с болестите. Днес ще научим за специален тип кръвни клетки. Той помага да защитите тялото си от външни нашественици. За какво говорим? Макрофаги, разбира се! Какво представляват макрофагите? Те са вид бели кръвни клетки. Хилядите бели кръвни клетки в тялото ви се борят с инфекции от вируси и бактерии. Макрофагите подпомагат тази работа и също така освобождават тялото от стари или мъртви клетки, от които вече не се нуждае.

Въпреки че помагат на цялото тяло, макрофагите не се намират навсякъде в него. Първо, те се образуват в костния мозък. След това се разпространяват в четири области: белите дробове, черния дроб, централната нервна система и далака. Когато се появи инфекция, макрофагите започват да работят, за да ви поддържат здрави. Понякога обаче макрофагите вършат работата си твърде добре. В тези случаи те нараняват тялото, вместо да му помогнат. Това причинява състояние, наречено синдром на активиране на макрофагите (MAS), което е вид хемофагоцитна лимфохистиоцитоза (HLH). MAS прави хората много болни. Най-често се среща при деца, но възрастните също могат да имат MAS. Човек с това състояние може да изпита треска, умора, главоболие. Възпалението също е често срещано, особено в черния дроб, далака и лимфните възли.

Какво причинява MAS? Лекарите не са съвсем сигурни. Но са открили няколко неща, които могат да го предизвикат. Най-често MAS следва инфекция, рак или промяна в лекарствата. Автоимунните заболявания също могат да предизвикат MAS. Какво е лечението на MAS? Пациентите често прекарват известно време в болница. Там те получават лекарства. Много от тях също се нуждаят от преливане на антитела. След като напуснат болницата, хората с MAS могат да продължат да приемат лекарства.

MAS може да звучи страшно – в края на краищата това е много сериозно заболяване. С правилното лечение обаче повечето пациенти се възстановяват напълно. След това техните макрофаги могат да се върнат към своята важна работа по защита на тялото от инфекция. Макрофагите са само един тип клетки, които изпълняват важна работа в тялото ви. За какви други можете да се сетите? Учили ли сте някога за невроните? Какво ще кажете за стволови клетки или костни клетки? Отделете малко повече време, за да научите повече за това, което се случва в тялото ви!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град