Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо хъркаме?

Защо хъркаме?

Аз детето | 2022-06-15

Защо хъркаме?

Когато сте уморени, няма нищо по-хубаво от това да се пъхнете под завивките за добра, дълга дрямка. Ако сте наистина уморени, може дори да заспите на дивана, докато гледате телевизия. Може би дори сте дремвали на задната седалка на колата на път за вкъщи... За да си починете добре, обикновено се нуждаете от спокойствие и тишина. Разбира се, има едно нещо, което може да наруши този мир и тишина и да ви попречи да спите възможно най-спокойно. За какво говорим? Хъркането, разбира се!

Ако познавате някого, който хърка, значи знаете точно за какво говорим. Когато някои хора спят, те издават силни назални звуци, които често пречат на останалите, които спят в същата стая. Някои хора хъркат толкова силно, че можете да ги чуете и в друга стая! Това обаче е нормално или поне донякъде – повечето хора хъркат от време на време. За някои обаче хъркането е постоянен проблем, който ги държи – а и други! – будни. Хъркането може дори да е признак на по-сериозен медицински проблем. Така че четете, ако хъркате или познавате някого, който го прави!

Хъркането се случва, когато въздухът не се движи толкова свободно, колкото би трябвало през носа и устата ви, докато спите. Това кара части от устата и гърлото ви да вибрират, докато дишате, създавайки уникалния звук, който всички познаваме като хъркане. Много неща причиняват хъркане. Например алергиите могат да причинят запушване на носа и да ви накарат да хъркате. Настинките и инфекциите могат да причинят хъркане, като блокират носните и дихателните пътища или накарат сливиците ви да се подуят. Състояние, наречено сънна апнея, също може да причини хъркане. Сънната апнея може да бъде причинена от много неща, включително от наднормено тегло. Хората със сънна апнея дишат неравномерно, когато спят. Това може да доведе до хъркане.

Ако хъркате или познавате някого, който го прави, има много различни видове решения, които хората използват, за да се опитат да спрат хъркането. Ще работят ли за вас? Това зависи от това какво причинява хъркането ви на първо място. Ако хъркането ви е причинено от сезонни алергии или настинка, то най-вероятно ще изчезне, след като се почувствате по-добре. Можете също да опитате прости неща, като например да спите на една страна или да не ядете обилно преди лягане. Ако хъркате поради нещо друго, което ви кара да дишате неравномерно, може да имате късмет с продуктите против хъркане на пазара днес. Ако сънната апнея ви кара да хъркате, трябва да посетите лекар за лечение на това сериозно състояние.

Здравата почивка е важна част от поддържането на здравето. Така че, ако хъркането пречи на съня ви, разберете причината, за да можете отново да спите спокойно.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град