Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо има различни видове кръвни групи?

Защо има различни видове кръвни групи?

Аз детето | 2022-07-27

Защо има различни видове кръвни групи?

Можете ли да си представите, че точно в този момент потоци от кръв в тялото ви се движат със средна скорост от около 6 километра в час! Знаем, че е трудно, но както неведнъж сме казвали, човешкото тяло е уникален организъм и кръвта, която непрекъснато се движи в него не прави изключение. Всъщност тя дори е още по-уникална, защото за разлика от някои орган, който със сигурност доста прилича на този, който и друго дете на вашата възраст има, кръвта е разделена на различни кръвни групи. Вярвате или не, истината е, че има повече от 20 различни кръвни групи. Все пак ние познаваме само основните и затова нека се съсредоточим върху тях. Те са общо 4: A, B, 0 и AB. Коя от основните е вашата се определя от трилионите кръвни клетки в тялото ви. Всяка група има специфичен маркер по който се определя. Приемете този маркер като малко знаме.

В началото на 19-ти век австрийският лекар Карл Ландщайнер открил три от тези малки знамена. Днес наричаме тези три знамена А, B и 0. Това било важно откритие най-вече, когато някой имал нужда от преливане на кръв. Това е така, защото тези маркери показват съвместимите една с друга групи. Така например ако на човек с кръвна група А му бъде прелята кръв от група B, тялото му ще прецени това като нещо чуждо и опасно и ще го отхвърли. От друга страна ако му бъде влята кръв от група 0 – то тя няма такива маркери и тялото му ще я приеме.

Никой не знае със сигурност как и защо са се появили кръвните групи, но се смята, че те са резултат от дълга еволюция. Тип А е най-древният, а пък тип 0 е възникнал последен – това са единствените доказани факти за кръвните групи досега. Все пак за учените е ясно, че кръвната група на един човек зависи от генетичната информация, която родителите са предали на бебето си. Тя става част от вашата ДНК. Смята се също така, че различните групи са се появили в резултат и на генетични мутации, влиянието на околната среда и дългия опит на човешкото тяло в борбата с различни заболявания преди много, много години. Например клетките, които са заразени с болест, наречена малария, не се захващат към червени кръвни клетки тип 0 или тип B. Тези с кръв от тип А, които са заразени с малария, са по-склонни да образуват струпвания от клетки, които могат да бъдат вредни. Особено когато се образуват на места като мозъка или сърцето.

Така че накратко казано всичко е свързано с оцеляването, дори и кръвните групи!

Прочетете още:
Пет неща за сърцето, които със сигурност не знаете
За какво служи кръвоносната система?



Коментари
1 коментар

Виктор Савов , 8 г.,

Публикувано на 01.11.2022

Имате много хубав сайт.
От редакцията: Благодарим, наистина се радваме, че се харесва.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град