Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо имаме алергии?

Защо имаме алергии?

Аз детето | 2022-02-02

Защо имаме алергии?

За някои хора това са цветята през пролетта. За други това е козината на куче или котка. За много хора това може да е фъстък, скрит в десерт. За какво говорим? Това са само няколко неща, които могат да предизвикат алергии! Вероятно сте запознати с алергиите по някакъв начин. Ако сте като повечето хора, може да сте алергични към нещо или дори към няколко неща. Ако самите вие не сте алергични към нищо, вероятно познавате човек, който страда от алергии. Имате ли родител, който е алергичен към котки? Какво ще кажете за приятел, който е алергичен към цветен прашец от цъфтящи пролетни растения? Може би имате съученик, който е алергичен към фъстъци или друг вид храна?

Алергиите могат да причинят всякакви нежелани ефекти. Сърбеж в очите, хрема, кихане, кашляне и дори сърбяща, болезнена копривна треска са различни видове ефекти, които може да видите в резултат на алергична реакция. Когато тялото ви изпитва алергична реакция, това, което всъщност се случва, е че имунната система на тялото ви интерпретира нещо, което обикновено се счита за безобидно – като котешки косми или фъстък – като вредна заплаха за тялото ви. Тези неща, които предизвикват алергични реакции, се наричат алергени. Опитвайки се погрешно да ви предпази от безвреден алерген, вашата имунна система произвежда антитела към този алерген. Тези антитела от своя страна карат определени клетки в тялото ви да отделят в кръвта ви биохимикали, наречени хистамини. Именно тези хистамини причиняват симптомите, които забелязвате като алергична реакция.

Много хора с алергии се научават да живеят и да лекуват симптомите на алергичните реакции, когато се появят. Някои алергични реакции обаче могат да бъдат опасни и дори смъртоносни. Някои алергични реакции например могат да предизвикат пристъпи на астма, които затрудняват дишането. Още по-тежкият тип алергична реакция, известен като анафилаксия, може да причини проблеми с дишането и преглъщането, които могат да бъдат смъртоносни, ако не се лекуват бързо. Хората могат да бъдат алергични към всякакви неща. Някои от най-честите алергии са към храни като млечни продукти, яйца, фъстъци, морски дарове, соя и пшеница. Много хора също са алергични към голямо разнообразие от ухапвания и ужилвания от насекоми. Други често срещани алергии включват реакции към прах, мухъл, цветен прашец, химикали и лекарства.

И все пак как и защо имаме алергии? Учените са открили, че склонността към развитие на алергии често е наследствена, което означава, че се предава чрез гените от родителите ви. Хората обаче обикновено не наследяват специфични алергии. Вместо това децата на родители с алергии са по-склонни да развият самите алергии. Колко вероятно? Ако единият родител е алергичен, за детето има 50% вероятност да има алергии. Ако и двамата родители имат алергии, има 75% шанс децата им също да развият алергии. Понякога хората се раждат с алергии към определени неща. С напредване на възрастта те често надрастват тези детски алергии. За съжаление, също така е възможно да се развият нови алергии с течение на времето, докато пораснете.

Не всеки страда от алергии. Ако обаче имате алергии, не се притеснявайте. Не сте сами! Само на Балканския полуостров 50 милиона души страдат от алергии.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град