За родители

Начало | За родители | Знаете ли къде са децата ви? Може би в X!

Знаете ли къде са децата ви? Може би в X!

Аз детето | 2024-08-27

Знаете ли къде са децата ви? Може би в X!

Изненадващ брой „деца с iPad“ от 7 до 9 години наречени и Generation Alpha – използват X, според нови данни от производителя на софтуер за родителски контрол Qustodio. В доклад, публикуван в понеделник, фокусиран върху използване на приложения от деца, фирмата установи, че над 30% от тази група деца имат X акаунт, а 44% вече имат собствен таблет, който използват за достъп до приложения и игри.

Не изглежда, че има много съдържание в X, което да привлече по-млади потребители, като платформата включва политика и извънредни новини, а при управлението на Илон Мъск – доста дезинформация. X също така силно отразява собствените политически възгледи на Мъск. Qustodio обаче теоретизира, че X може да привлече вниманието на децата благодарение на интеграцията си с Google, което показва X публикации директно в резултатите от търсенето.

Qustodio смята, че употребата на X от децата вероятно се дължи най-вече на любопитството. Очаква се, че много деца са намерили X, като търсят в Гугъл нещо, което ги интересува, и след това виждат публикации на X, свързани в резултатите от търсенето, включващи дискусии по разглежданата тема. Междувременно родителите често смятат X за „по-старо“ приложение, така че може да не се замислят да го блокират или ограничат, както правят с други приложения за социални медии като TikTok или Snapchat. За съжаление, невежеството на родителите може да накара децата им да бъдат изложени на неподходящо съдържание. Докладът отбелязва, че X може да изложи тези по-малки деца на реч на омразата, порнография и дезинформация, посочвайки доклади, които показват, че 13% от всички публикации на X включват съдържание за възрастни.

Данните на Qustodio са особено интересни, защото произтичат от анализ на използването на приложения от реалния свят от деца, а не от проучвания. Компанията управлява софтуерна услуга за родителски контрол, която ѝ дава поглед какви приложения и игри децата използват редовно, кои са склонни родителите да блокират най-често и кои приложения са популярни сред кои възрастови групи.

В този последен доклад, който се основава на анонимни данни за използване от около 180 000 семейства с деца, фирмата установи, че достъпът до социални медии започва много рано. В допълнение към 31% от 7- до 9-годишните, които са имали достъп до X, 28% използват Reddit и 26% са във Facebook.

В допълнение, докладът установи, че 42% от децата са имали собствен смартфон до 10-годишна възраст. Освен това, започвайки от 10, 40% от децата са започнали да използват приложението TikTok средно за 121 минути на ден, което се равнява на около 240 минути видеоклипове, като се приеме, че средната продължителност на видеоклипа е 30 секунди. Сред 10- до 12-годишните Roblox и YouTube са най-популярните приложения, използвани съответно от 62% и 59% от децата. Но използването на X се покачи до 41% в тази възрастова група, докато използването на Reddit нарасна до 39%, а Facebook достигна 36%.

Когато децата станат тийнейджъри, употребата на Roblox започва да намалява, падайки до 52% от 13 до 15 години, докато Spotify (66%), YouTube (62%) и Amazon Shopping (56%) стават трите най-големи популярни приложения. TikTok се използва от 47% от тази група, което представлява средно 127 минути на ден. Snapchat също се възприема, като 38% от тийнейджърите използват приложението средно по 94 минути на ден. Социални приложения като X и Reddit също са популярни сред тази група, всяко от които се използва от 44%, следвани от Facebook с 42%.

Разбира се, тъй като тези данни идват от производител на софтуер за родителски контрол, някои от тези проценти може да са дори по-високи в реалния свят, където родителите не използват никакъв вид софтуер за блокиране на приложения или екранно време, за да контролират използването на приложенията. В допълнение, по-високото използване на платформи като X, Reddit и Facebook може да означава, че родителите не си правят труда да блокират тези приложения толкова, колкото други, както казват Qustodio.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град