За родители

Начало | За родители | 3 начина да възпитате у детето си любов към четенето

3 начина да възпитате у детето си любов към четенето

Аз детето | 2024-08-26

3 начина да възпитате у детето си любов към четенето

Проучванията показват същото, което и здравият разум ни подсказва: колкото повече децата четат, толкова по-добре се справят и толкова повече удоволствие изпитват от четенето. За съжаление, обратното също е истина. Децата, които четат много малко, обикновено притежават слаби умения за четене. Четенето за тях се превръща в борба и те го избягват винаги, когато е възможно. Има ли нещо, което можете да направите, за да насърчите децата си да четат?

1. Четете на глас (и го направете забавно)

Колкото по-рано започнете да четете на детето си, толкова по-добре. Въпреки че вашето бебе не разбира какво казвате, то може да улавя ритъма и флексията на гласа ви. В бъдеще неговият речник ще стане по-богат от този на връстниците му, на които родителите им не са чели на глас. Това е така, защото детето ще чува повече вариации на различни думи. Четенето също ще ви научи да разбирате по-добре другите. Дори ако четете на бебе, не подхождайте официално към този въпрос. Използвайте артистичните си способности, а не просто да произнасяте монотонно текстовете. Ако книгата има илюстрации, рисунки, показвайте ги, когато четете за събитията, които илюстрират. Можете да задавате въпроси на по-голямо дете за прочетеното – това ще му позволи да се включи в процеса, да активира паметта и въображението си. Например попитайте кой герой е харесал и защо, предложете му да му кажете какво би направил той на мястото на героя.

2. Съобразявайте се с интересите на детето

Когато избирате книги, вземете под внимание интересите на вашето дете: това ще му помогне да разбере, че литературата е добър инструмент за научаване на неща, които го интересуват. Например дете, което обича животните, ще хареса приказките на Свен Нордквист за стареца Петсън и неговото коте Финдъс. А за по-млад ученик, който мечтае за приключения, можете да предложите „Пътуване до динозаврите“ от Джералд Дърел. Осигурете на детето си лесен достъп до книги. Ако не можете да ги купувате често, отидете заедно в библиотеката. Поканете детето само да избере литература. Не се притеснявайте, ако то се интересува само от комикси, детски списания или Хари Потър, а не от романи на Достоевски – най-важното е, че чете по принцип. Можете леко да насърчавате интереса към друга литература, но не трябва да го принуждавате да чете нещо, за което все още не е готово.

3. Следете свободното време на вашето дете

Средно съвременните хора обработват до 74 GB информация на ден. Учените смятат, че преди 500 години образован човек е консумирал същото количество през живота си. Децата, които използват смартфони и влизат онлайн от ранна възраст, също се сблъскват с голямо количество данни. Книгите се конкурират с анимационни филми, видеоклипове в TikTok и мобилни игри – не е изненадващо, че за детето е трудно да избере да чете. Опитайте се да ограничите използването на джаджи за забавление. Затова е препоръчително децата на възраст 2–5 години да прекарват до един час на ден пред екрана през делничните дни и до три часа през почивните дни. Добавете повече интерактивност към вашето четене. Да речем, през есента предложете на детето си книги, посветени на това време на годината. Можете да следвате героите в печенето на ябълкови пайове, събирането на хербарии и декорирането на къщата. Потърсете страници за оцветяване с герои от книги, измислете игри въз основа на любимите произведения на вашето дете – например „Приключенията на Незнайко“ или „Алиса в огледалния свят“. Покажете на децата, че литературата може да бъде забавна.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град