За родители

Начало | За родители | Работеща майка: 5 съвета как да изградите кариера и да не загубите контакт с детето си

Работеща майка: 5 съвета как да изградите кариера и да не загубите контакт с детето си

Аз детето | 2024-08-22

Работеща майка: 5 съвета как да изградите кариера и да не загубите контакт с детето си

Балансирането между работа и родителство не означава непременно, че е равномерно разпределено – вашите приоритети може да се променят с времето и обстоятелствата. Намирането на правилния баланс може да бъде трудно, така че бъдете добри към себе си и не се натоварвайте с вина. Според проучване на услугата SuperJob 56% от балканските жени вземат пълен отпуск по майчинство, за да се грижат за дете под 3 години, а всяка девета жена се връща на работа веднага след раждането. Освен това, колкото по-висока е позицията и заплатата, толкова по-рано жените отиват на работа. Сред тези, които изобщо не ползват родителски отпуск, има 6 пъти повече мениджъри, отколкото представители на други позиции.

Независимо кога жената се връща на работа след раждането, тя може да се почувства притисната от обществените възприятия, че е майка преди всичко. Но притискането от крайни срокове на работа няма да изчезне от само себе си. В резултат на това желанието да прави всичко може да доведе жената до родителско прегаряне и чувството, че е загубила контрол над живота си. В същото време ситуацията, когато майката работи, има своите предимства. Проучване на Harvard Business School установи, че дъщерите и синовете на работещи майки имат по-високи нива на образование от децата на майки, които си остават вкъщи. Жените, чиито майки са работили извън дома, са по-склонни да работят сами и е по-вероятно да заемат ръководни позиции, а заплатите им са по-високи от тези на дъщерите на майки, които са се посветили само на домакинската работа.

Не забравяйте, че няма един „правилен“ начин за съчетаване на кариера и майчинство, който да подхожда на всички. Правилното решение е това, което изберете.

Помолете за помощ

Не е нужно да правите всичко сами; това се отнася както за дома, така и за работата. Ако имате финансова възможност, опитайте да наемете почистваща услуга, да организирате доставка на готова храна или да си намерите бавачка – поне за един-два дни в седмицата. Ако това не е възможно, потърсете подкрепата на близки: съпруг, родители, роднини или приятели. Например можете да разделите домакинските задължения със съпруга си и да помолите баба и дядо да се грижат за детето от време на време. В служебните въпроси също си струва да приоритизирате и делегирате всичко, което не изисква вашето внимание като специалист. Ако не е възможно да делегирате второстепенни задачи, тогава се научете да поставяте граници и твърдо отказвайте искания от колеги и ръководство за въпроси, за които не отговаряте. Така ще постигнете две цели едновременно: освобождаване на време за активно и пълноценно общуване със семейството ви и повишаване на удовлетвореността от работата. И не забравяйте, че Кодексът на труда е на страната на майките: например жена с дете под три години може да бъде изпратена в командировка или да бъде задължена да работи извънредно само с нейното писмено съгласие. В същото време тя има право да откаже подобни предложения от работодателя.

Не преследвайте идеала

В средата на миналия век британският педиатър и психоаналитик Доналд Уиникът въвежда понятието „достатъчно добра майка“. Основната предпоставка на неговата теория е, че детето няма нужда от идеална майка. Има нужда от грижовен и любящ човек до себе си, на когото да има доверие. Достатъчно е да се грижиш за децата, да задоволиш основните им нужди, да им дадеш чувство за сигурност. Не изисквайте невъзможното от себе си и не се обвинявайте, че не сте се постарали достатъчно. Нека детето ви разбере, че дори и да не сте наоколо, вие сте винаги с него психически – то може да разчита на вас във всеки един момент. И още един съвет: детето трябва да има любима играчка, с която да си ляга и да я носи със себе си на разходка или на детска градина. Това е пряка асоциация с майката, така че когато играчката е с него, сякаш подавате ръка и все още сте близо.

Дайте си време да се възстановите

Обърнете внимание на вашето здраве и психическо състояние. Не забравяйте, че вашето благополучие е от първостепенно значение: детето ви може да усети вашето раздразнение или умора и да го приеме лично. Ако имате особено тежък ден на работа, дайте си време да се възстановите, за да можете да прекарате качествено време с децата си. Можете да измислите ритуал, който ще се превърне в граница между работния ден и личното време. Слушайте любимата си песен, изпийте чаша чай от лайка, просто седнете в тишина и съберете мислите си – има много възможности, експериментирайте, докато намерите метода за релаксация, който ви подхожда. Може да са само 10 минути на ден, но след тази практика ще можете да прекарвате време с детето си с повече осъзнатост. Не забравяйте за физическото си здраве. Опитайте се да се храните правилно и намерете време за упражнения. Ако ви е трудно да намерите свободно време за упражнения, опитайте се да направите физическата активност част от живота си – ако например е възможно, ходете пеша, вместо да използвате градския транспорт, и ползвайте стълбите вместо асансьора.

Преминете от работа и бъдете наистина с детето си

Работещата майка никога няма да има достатъчно време. Не се укорявайте, трудно е да се промените. Затова моментите, които прекарвате с детето си, са особено ценни за него и за вас. Бъдете истински с него в моментите, когато сте свободни. Това означава да не се разсейвате от странични разговори и дейности, а да обръщате цялото си внимание само на него. Нека детето ви почувства, че ви е интересно да прекарвате време с него и да следите напредъка му. Дори и да имате половин или един час на ден за пълноценно общуване с него, но това време трябва да принадлежи само на вас и детето.

Използвайте управление на времето в ежедневието си

Не е много реалистично да направите всичко наведнъж, така че направете списък със задачи и ги подредете по приоритет. Акцентът е върху най-важните неща, а останалото може да почака. Опитайте например правилото за трите задачи: задайте три основни задачи за всеки ден и първо се фокусирайте върху тях. Правилото на трите неща може да се използва и извън работата за решаване на ежедневни проблеми. Определете, че основната задача е да оставите време за общуване и игра с детето. Съсредоточете се върху това и не разпилявайте вниманието си върху други, по-малко важни неща. Следете как прекарвате времето си и какви задачи могат да бъдат делегирани или временно премахнати. Планирайте предварително и оптимизирайте решението на домакинската работа – опитайте се например да създадете меню за седмицата и веднага да закупите необходимите продукти веднъж седмично или да приготвите храна за няколко дни. И не забравяйте да си оставите време за почивка, за да се възстановите преди работната седмица.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град