За родители

Начало | За родители | 8 неща, които учителите се надяват родителите да направят преди началото на учебната година

8 неща, които учителите се надяват родителите да направят преди началото на учебната година

Аз детето | 2024-09-11

8 неща, които учителите се надяват родителите да направят преди началото на учебната година

Витрините на магазините са пълни с раници, лъскави маратонки и купища ярко оцветени тетрадки. Във въздуха се носят миризми на восъчни пастели, стърготини от молив. Време е да започнете да мислите как да подготвите децата да се върнат на училище. Вероятно сте в разгара на цялото пазаруване, което включва сезонът, търсите правилния вид цветни моливи и преговаряте колко сте готови да похарчите за един чифт обувки. Разбира се, за децата е полезно да носят правилните принадлежности, но подготовката за училище изисква нещо повече.

Попитахме учителите какво искат родителите да направят, за да подготвят децата за този годишен преход. Ето техните предложения.

Възстановете рутините

Направете така, че да ги накарате да се събуждат и да си лягат в нормално време. Първите седмици на училище могат да бъдат изтощителни за всички, така че всичко, което можете да направите, за да помогнете на децата да се върнат в ритъма на учебната година, може да улесни нещата.

Четете всеки ден

С по-малките деца родителите трябва да отделят малко време всеки ден за четене с тях. Това е чудесен начин да подобрите уменията си за четене и да се насладите на качествено време заедно. Често виждаме „завръщане в училище“ с деца, които изобщо не са чели и са прекарали много време пред екраните. Само пет минути на ден помагат за укрепване на речниковия запас, уменията за разбиране и слушане. Изследванията показват, че учениците прекарват около шест седмици в повторно учене на материала през новата учебна година. Като се има предвид настоящата криза на грамотността, това е едно от най-добрите неща, които един родител може да направи за детето си преди началото на учебната година. Децата, които са по-умели да четат, могат да четат на глас на вас или на себе си. Можете да насърчите по-големите деца да четат, като предоставяте книги, редовно посещавате библиотеката и определяте време за четене и изключвате екраните.

Намерете възможности за упражняване на фини двигателни умения

Насърчавайте децата в по-ниските класове да упражняват фини двигателни умения, като ги карате да използват ножици, да работят върху пъзели, да рисуват и да използват тесто за игра или глина. Тези дейности могат да помогнат за подобряване на координацията око-ръка и да улеснят задачите като писане и използване на инструменти в класната стая.

Насърчавайте независимостта

Ако имате ново дете в детска градина, започнете с това, че детето ви може да използва тоалетната самостоятелно. Също така е добра идея да оставите децата да отварят опаковката на храната, която ще им изпратите в обяда, така че да не се налага да чакат възрастен да им помага.

Дайте на децата отговорности

Вършенето на задължения у дома може да подготви децата за отговорности в класната стая. Затова учителите препоръчват на родителите да създават възможности за детето си да изпълнява нови задачи, които са специфични за възрастта. Например, ученик от втори клас може да се заеме със задачата да приготви собствен обяд.

Подгответе ги да се застъпват за себе си

Децата също трябва да знаят как да помолят за помощ, ако са болни, изгубени или се нуждаят от помощ с училищна работа или разрешаване на конфликт с връстници. „Училището може да бъде непосилно, когато е ново, и ще се изненадате колко много ученици не харесват училището, защото нямат представа как да поискат помощ в различни ситуации“. Можете да им помогнете да тренират, като говорите за потенциални сценарии („При кого бихте отишли? Какво бихте могли да кажете?“) и ролеви игри.

Център доброта

Вместо да казват на децата само когато правят нещо нелюбезно към някой друг, родителите могат да водят разговори с децата си за това какво е доброта – как изглежда и как се усеща.

Говорете положително за училище

Когато споменавате училище през лятото, особено в седмиците преди завръщането, опитайте се да се съсредоточите върху положителните аспекти. Може да попитате детето си с кои приятели очаква да се види отново или върху какви умения се вълнува да работи през следващата година.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град