За родители

Начало | За родители | Instagram засили родителския контрол, като въведе ограничения с Teen Accounts

Instagram засили родителския контрол, като въведе ограничения с Teen Accounts

Аз детето | 2024-09-18

Instagram засили родителския контрол, като въведе ограничения с Teen Accounts

Instagram стартира нова функция за тийнейджърски акаунти с подобрена защита и родителски контрол за тийнейджъри. Сега родителите могат да контролират активността на децата си в социалната мрежа, да ги предпазват от неподходящо съдържание и да ограничават взаимодействието с непознати. „Тийнейджърски акаунти“ се активират автоматично за всички потребители под 16 години. Такива акаунти ще подлежат на ограничения за взаимодействие с други потребители, достъп до съдържание и време, прекарано в приложението. Компанията планира да превключи всички съществуващи и нови тийнейджърски акаунти в този режим през следващите месеци, като започне от САЩ, Обединеното кралство, Канада и Австралия.

Както съобщава TechCrunch, ще има редица вградени механизми за сигурност. Тийнейджърите ще могат да получават съобщения само от хора, които следват или с които са общували преди, като например чрез Facebook Messenger. Възможността за тагване на тийнейджъри в снимки и коментари ще бъде ограничена, а при публикуването на нецензурни изрази в лични съобщения и коментари ще се прилага автоматичен филтър. Освен това достъпът до определено съдържание, като битки и козметични процедури, в секциите Recommendations и Reels също ще бъде ограничен.

За да се бори с прекомерното използване на платформата, Instagram внедри функция „Нощен режим“, която автоматично изключва известията от 22:00 до 7:00. Приложението също напомня на тийнейджърите да си вземат почивка след един час. В същото време родителите ще могат да определят свои собствени ограничения за времето, прекарано от детето им и дори напълно да блокират достъпа до приложението в определени часове. „Instagram преди само едва доловимо подканяше тийнейджърите да затворят приложението, ако го използват през нощта“, отбелязва TechCrunch. В резултат на това родителите ще имат по-голям контрол върху активността на децата си в Instagram.

С актуализираната функция за родителски контрол те могат да видят с кого е общувал вашият тийнейджър през последната седмица, въпреки че не могат да четат самите съобщения. Те също така могат да видят за какви теми се е абонирал вашият тийнейджър в раздела за препоръки, за да получават по-подходящо съдържание. Алгоритмите обаче все още могат да предложат теми на потребителите, които се различават от тези, които са избрали, ако приложението открие, че това е, което потребителят намира за по-интересно. Имайте предвид, че промените в Instagram се случват на фона на критиките от страна на законодателите и обществеността, които обвиняват социалните мрежи в недостатъчна защита на децата и юношите. Преди това дори беше предложено напълно да се забрани на тийнейджърите да използват социални мрежи без съгласието на родителите. Що се отнася до Instagram, новите правила няма да могат да разрешат проблема, ако по време на регистрацията е посочена фалшива възраст. В бъдеще компанията планира да въведе „Тийнейджърски акаунти“ на други Meta платформи.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град