Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо всички насекоми имат по 6 крака?

Защо всички насекоми имат по 6 крака?

Аз детето | 2023-07-14

Защо всички насекоми имат по 6 крака?

В света има около 40 вида котки. Сега на Земята има само един вид хора. Но има повече от един милион вида насекоми. Това са само видовете насекоми, за които знаем. Всяко едно от тези насекоми има шест крака. Но чудили ли сте се някога защо е така? Не само вие, много учени също и ето какво са открили досега. Трябва да има някаква еволюционна причина насекомите да имат шест крака – например по-добра стабилност при ходене.

В биологията всеки въпрос „защо“ има един и същ отговор. Нещата са такива, каквито са поради адаптации, които са позволили на организмите да живеят по-дълго. Адаптацията е черта, която помага на организмите да оцелеят в определена среда. Помага им да живеят достатъчно дълго, за да имат бебета и да предадат гените си. Насекомите и техните най-близки роднини са членестоноги. Това включва ракообразни като омари и скариди. Включва паякообразни като паяци. Включва многоножки като многоножки и стоножки. Членестоногите имат общи черти. Имат крайници със стави. Те имат твърда обвивка отвън, наречена екзоскелет. Те са симетрични. Ако начертаете линия надолу по тялото им – от главата до опашката – те изглеждат еднакво и от двете страни. Но насекомите и само няколко други членестоноги имат само шест крайника. Ракообразните обикновено имат 10 крайника. Паякообразните имат осем крака. Мириаподите могат да имат стотици крака.

Насекомите имат всички гени на крайниците, които имат ракообразните, но някои от тези гени са изключени. Това е така, защото наличието само на шест крака е направило живота по-добър за някои прародители на насекоми преди милиони години. Едно голямо предимство да имаш точно шест крака е балансът. Това се нарича статична стабилност. Това означава, че насекомо на шест крака може да ускори и след това да спре бързо. Може да промени посоката, в която се движи – без да падне. Това помага на насекомите да избягват враговете си – като гладни птици или хора с мухобойки. Този баланс е свързан с начина, по който насекомите използват краката си, докато ходят. Насекомите обикновено ходят с три крака, докосващи земята наведнъж. Те могат да започнат с един ляв и два десни крака на земята. След това правят крачка, като поставят два леви и един десен крак на земята и повдигат другите нагоре.

Толкова е стабилно, че учените, които правят роботи, използват насекоми като модели. Това се нарича биомимикрия. Те копират баланса, който насекомите могат да постигнат, благодарение на своята биология. В крайна сметка насекомите също получиха друга адаптация – крила! Те са единствените членестоноги, които са правили това. Това е една от причините да са толкова успешни.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град