новини детски

Начало | новини детски | "Забавното лятно четене" 2012 започна и в Бургас

"Забавното лятно четене" 2012 започна и в Бургас

Аз детето | 2012-06-19

"Забавното лятно четене" 2012 започна и в Бургас

На откритата сцена „Охлюва“ в морската градина на Бургас Наталия Коцева – директор на РБ „П. К. Яворов“ даде старт на втората национална кампания „Забавното лятно четене“ 2012 в Бургас.

Начело на инициативата застанаха кметът на Община Бургас, г-н Димитър Николов, който лично се ангажира Бургас да стане най-четящият град за лято 2012 и г-н Константин Гребенаров, който като дете е спечелил награда за най-много прочетени книги от библиотеката в Созопол. Той също призова децата да попълват своите електронни читателски дневници, за да победят всички останали градове.

Посланици на детското четене в Бургас станаха и г-жа Милка Харизанова, ст. експерт по български език и литература РИО Бургас, местната детска авторка Стоянка Грудова, която смята, че децата ще четат повече ако им се забрани това, тя призова – Забранявам четенето на учебници!. Актьорът и поет Пейо Пантелеев, каза, че винаги си е мечтал да бъде посланик и за него е голяма чест да приеме този пост. Той изпълни на децата едно свое стихотворение и ги поздрави с цитат на Валери Петров.
Организаторите бяха приготвили много подаръци и изненади за децата, а детският отдел на библиотеката получи като подарък книги за деца от водещи български издателства и електронен четец от нашите приятели от M-Тел. Напълно безплатно от електронната книжарница на Мобилтел могат да се изтеглят всички книги, които са включени в задължителната програма за изучаване в училищата.

Телекомът работи активно за дигитализацията на всички учебници и учебни помагала.
Тази година като посланици на четенето към инициативата се присъединиха Ивайло Захариев и Стефка Янорова – известни български актьори и Маги Благоева – детски автор, те също бяха изпратили своите послания и автографи.

Празникът завърши с приказно дефиле на децата от театралната група на Общински детски комплекс Бургас.

Следващият град, на който „Забавното лятно четене“ 2012 ще гостува е Стара Загора.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град