новини детски

Начало | новини детски | Турнето на "Забавното лятно четене"

Турнето на "Забавното лятно четене"

Аз детето | 2012-06-22

Турнето на "Забавното лятно четене"

След като на 5 юни в детския отдел на Столична библиотека вицепрезидентът Маргарита Попова даде старт на втората национална кампания “Забавното лятно четене” 2012, от 15 до 19 юни организаторите от детския портал Az-deteto.bg посетиха Плевен, Русе, Варна, Бургас и Стара Загора.

По време  на своето пътуване екипът на Az-deteto.bg, част от групата на Инвестор.БГ АД, се срещна със стотици деца и техните  родители. Организаторите на иницитивата  получиха безценна подкрепа от регионалните библиотеки в петте града, чийто служители с усмивка, желание и голямо търпение помагат на децата в тяхното запознаване и пътешествие в необятния свят на книгите. Регионалните инспекторати по образовението и кметствата на  Плевен, Русе, Варна, Бургас и Стара Загора подчертаха значението на „Забавното лятно четене“ и изразиха своята подкрепа. Кметът на Бургас г-н Димитър Николов откри събитието в Бургас и лично се ангажира неговият град да стане “най-четящият град” това лято.

С голям ентусиазъм и чест местните автори и известни културни дейци приеха титлата – посланик на детското четене за лято 2012. Ето кои са те за отделните градове:
 

  • В Плевен – поетесите  Валя Атанасова, Витка Витанова и  журналистката Татяна Любенова.
  • В Русе – заместник  областният управител д-р Адриан Райков, председателят на УС на “Обществен фонд – Русе” Валентин Борисов, с чието съдействие бе проведена дарителската кампания “Децата на Русе за библиотеката”, Дора Медникарова, преводач от естонски език, превела една от любимите на децата книжки „Маншон, полуобувка и мъхеста брада“ от Ено Рауд, Пламен Абаджиев, издател и писател и Росица Минковска-Деведжиева, режисьор на театрални постановки за деца.
  • Във Варна – местната детска авторка Райна Пенева, журналистката  и детски автор Елена Владова  и Микаела Димитрова, детето прочело най-много книги през  лято 2011.
  • В Бургас – кметът на Община Бургас  г-н Димитър  Николов, областният управител на града  г-н Константин Гребенаров,  детската поетеса Стоянка Грудова и  актьорът и поет Пейо Пантелеев.
  • В Стара Загора – писателката Мария Донева, доц. Алексей Стоев астроном и физик и Дарин Петков – директор на кукления театър.
  • В София като посланици на четенето към инициативата се присъединиха Ивайло Захариев и Стефка Янорова – известни български актьори и Маги Благоева – детски автор.


Организаторите  бяха приготвили много подаръци и  изненади и бяха изключително впечатлени от таланта и очарованието на децата в цяла България. Всички присъстващи  на събитията деца показаха много  знания, умения и желание да четат  и попълват своите електронни дневници за да стане именно техният роден град „най-четящият град“ в страната, а всяко дете тайничко си мечтае да е „най-четящото дете“ на лято 2012.

Детските отдели на библиотеките във всички градове  от обиколката на „Забавното лятно  четене“ получиха като дарения книги  за деца от водещи български издателства  и по един електронен четец от нашите приятели от МТел. Напълно безплатно от електронната книжарница на Мобилтел могат да се изтеглят всички книги, които са включени в задължителната програма за изучаване в училищата. Телекомът работи активно за дигитализацията на всички учебници и учебни помагала.

Инициативата на Az-deteto.bg печели все по-голяма подкрепа. Нейни партньори са Пенсионно осигурителна компания „Доверие“, МТЕЛ, издателствата  „Кибеа“,„ Инфодар“, „Сиела“, „Ентусиаст“ и „Кръгозор“.

Турнето на „Забавното лятно четене“ 2012 тръгна в София, Плевен, Русе, Варна, Бургас и Стара Загора – снимки

Вижте още:
Над 50 деца се събраха в Плевен на "Забавното лятно четене" 2012
Микаела Димитрова, победителката от "Забавното лятно четене" 2011, откри тазгодишното забавно четене във Варна
Над 120 деца и техните родители присъстваха на старта на "Забавното лятно четене" 2012 в Русе
"Забавното лятно четене" 2012 започна и в Бургас
"Забавното лятно четене" за 2012 година започна
"Забавното лятно четене" 2012 беше на гости в ПлевенКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град