новини детски

Начало | новини детски | Микаела Димитрова, победителката от "Забавното лятно четене" 2011, откри тазгодишното забавно четене във Варна

Микаела Димитрова, победителката от "Забавното лятно четене" 2011, откри тазгодишното забавно четене във Варна

Аз детето | 2012-06-18

Микаела Димитрова, победителката от "Забавното лятно четене" 2011, откри тазгодишното забавно четене във Варна

В празник за децата от Игралница-занималница и руското училище се превърна стартът на инициативата на Столична библиотека и детския портал Az-deteto.bg „Забавното лятно четене“ 2012 във Варна.

Събитието беше открито от началник детски отдел на библиотеката във Варна Румяна Йовева.
Водещ беше актрисата Елица Матеева, която е посланик на четенето за Варна от миналогодишната кампания. Тя беше подготвила за децата много стихчета и приказна викторина.

Посланици на детското четене във Варна станаха местната детска авторка Райна Пенева, която разказа на децата за себе си и своето творчество, а те от своя страна я поздравиха с песничката по нейното стихотворение „Ало, ало, слънчице“, която всички знаеха и изпяха с удоволствие. Журналистът и детски автор Елена Владова пожела на децата да прочетат повече от 178 книги, с които третият посланик на четенето от Варна Микаела Димитрова, миналата година спечели приза Най-четящото дете за лято 2011.

Организаторите бяха приготвили много подаръци и изненади за децата, а детският отдел на библиотеката получи като подарък книги за деца от водещи български издателства и електронен четец от нашите приятели от M-Тел. Напълно безплатно от електронната книжарница на Мобилтел могат да се изтеглят всички книги, които са включени в задължителната програма за изучаване в училищата. Телекомът работи активно за дигитализацията на всички учебници и учебни помагала.

Тази година като посланици на четенето към инициативата се присъединиха Ивайло Захариев и Стефка Янорова – известни български актьори и Маги Благоева – детски автор. Те също бяха изпратили своите послания и автографи. Следващите градове, на които „Забавното лятно четене“ 2012 ще гостува в Бургас и Стара Загора.

Инициативата на Az-deteto.bg печели все по-голяма подкрепа. Нейни партньори са Пенсионно осигурителна компания „Доверие“, M-Тел, издателствата „Кибеа“,„ Инфодар“, „Сиела“, „Ентусиаст“ и „Кръгозор“, община Стара Загора и община Бургас.

При старта на инициативата в различните градове децата и техните родители бяха поканени да дарят на детските отдели на библиотеките книжките, които вече са прочели или „израснали“. Те ще бъдат разпределени по детските отдели на библиотеките партньори и техни клонове, които се нуждаят от книги.

През септември в резултат на попълването на онлайн читателския дневник ще бъдат определени „Най-четящият град“, „Най-четящото училище“и „Най-четената книга за лято 2012“.

„Забавното лятно четене“ се организира от детския портал Az-deteto.bg, съвместно със Столична библиотека за втора поредна година. Целта на инициативата, която започна на 1 юни и приключва на 17 септември, е да популяризира четенето сред децата и учениците.

През миналото лято свой онлайн читателски дневник попълниха 2167 деца от общо 143 населени места. „Най-четящият град“ през лято 2011 е София, „Най-четящото училище“ е Увекинд, София, най-много книги беше прочела Микаела Димитрова на 11 години от Варна, а „Най-четената книга“ за Лято 2011 беше „Пипи Дългото чорапче“ на великата Астрид Линдгрен.

Вижте още:
Над 120 деца и техните родители присъстваха на старта на "Забавното лятно четене" 2012 в Русе
"Забавното лятно четене" 2012 гостува в Стара Загора на 19 юни+Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град