новини детски

Начало | новини детски | Посещението на градовете от "Забавното лятно четене" завърши в Стара Загора

Посещението на градовете от "Забавното лятно четене" завърши в Стара Загора

Аз детето | 2012-06-20

Посещението на градовете от "Забавното лятно четене" завърши в Стара Загора

Прекрасната зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора се изпълни с над 100 деца и техните родители. Оказа се, че специално за старта на инициативата "Забавното лятно четене" има дошли и от близкия град Чирпан.

Старт на кампанията даде Директорът на РБ „Захарий Княжески” Снежана Маринова, която се похвали, че детският отдел на библиотеката има над 900 читатели и книжките през лятото не достигат. Тя отличи с грамота и книги най-активния читател от детския отдел на библиотеката – Тифани Кънева, ученичка във ІІ-ри клас на ОУ „Петко Р. Славейков” и представи децата рекламни лица на библиотеката.

Посланици на детското четене в Стара Загора станаха Татяна Димитрова, началник на Регионалния инспекторат по образование, и писателката Мария Донева, която прочете на децата откъс от своя любима детска книжка. Посланици на инициативата ще бъдат също доц. Алексей Стоев, астроном и физик, Дарин Петков – директор на Кукления театър.

Организаторите бяха приготвили много подаръци и изненади за децата,  а детският отдел на библиотеката получи като подарък книги за деца от водещи български издателства и електронен четец от нашите приятели от МТел.  Напълно безплатно от електронната книжарница на Мобилтел могат да се изтеглят всички книги, които са включени в задължителната програма за изучаване в училищата. Телекомът работи активно за дигитализацията на всички учебници и учебни помагала.

Тази година като посланици на четенето към инициативата се присъединиха Ивайло Захариев и Стефка Янорова – известни български актьори и Маги Благоева – детски автор, те също бяха изпратили своите послания и автографи.

Празникът в Стара Загора завърши с импровизиран рецитал на присъстващите деца. Всички гости бяха впечатлени от знанията и таланта на малките старозагорчета.

Инициативата на Az-deteto.bg печели все по-голяма подкрепа. Нейни партньори са Пенсионно осигурителна компания „Доверие“, МТЕЛ, издателствата  „Кибеа“,„ Инфодар“, „Сиела“, „Ентусиаст“ и „Кръгозор“, община Стара Загора и община Бургас.

Кампанията „Забавното лятно четене“ е с национално покритие и ще протече по време на лятната ваканция на учениците.  При старта на инициативата  децата и техните родители бяха поканени да дарят на детските отдели на библиотеките книжките, които вече са прочели или израснали. Те ще бъдат разпределени по детските отдели на библиотеките партньори и техни клонове, които се нуждаят от книги.

През септември в резултат на онлайн читателския дневник ще бъдат определени „Най-четящия град“, „Най-четящото училище“и „Най-четената книга за лято 2012“.

"Забавното лятно четене“ се организира от детския портал Аz-deteto.bg, съвместно със Столична библиотека за втора поредна година. Целта на инициативата, която стартира на 1 юни и приключва на 17 септември,  е да популяризира четенето сред децата и учениците. 

През миналото лято свой онлайн читателски дневник попълниха 2167 деца от  общо 143 населени места. „Най-четящият град“ през лято 2011 е София, „Най-четящото училище“ е Увекинд, София,
Най-много книги беше прочела Микаела Димитрова на 11 години от Варна, а „Най-четената книга“ за Лято 2011 беше – „Пипи Дългото чорапче“ на великата Астрид Линдгрен.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град